Kirilo Budanov Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Kada ide na intervju sa stranim novinarima i raspravlja o ratnim obaveštajnim podacima uvek sa sobom nosi pištolj. I inače su oružje i vojna oprema razbacani po podu njegovog kabineta u Kijevu, a tvrdi da ima "izvore" bliske ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Njegovo ime je Kiril Budanov (37) i on je šef ukrajinske obaveštajne službe koji vodi špijunske operacije tokom rata s Rusijom, a izgradio je neuobičajen javni profil koji je koristio za širenje poruka i za pretnje Rusiji izdaleka.

Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT/SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES/PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK / KREMLIN/ROMAN PILIPEY/Elena Ivanova / Sputnik / Profimedia

„Ovih dana šef špijuna ne može da ostane u senci. To jednostavno više nije moguće“, rekao je Rojtersu šef ukrajinske Generalne obaveštajne uprave (GUR) u svom snažno branjenom štabu u Kijevu.

„I svi naredni ratovi će izgledati ovako. U bilo kojoj zemlji na svetu. Možemo reći da namećemo trendove“, kaže Budanov, prenosi Jutarnji list.

Ističe da je Ukrajina naučila lekciju iz 2014. godine kada je Moskva iznenadila svet zauzevši ukrajinsko poluostrvo Krim i započevši rat.

Kirilo Budanov Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

„Informacioni rat smo potpuno izgubili 2014. godine. A rat koji je počeo 2022. dočekali smo na potpuno drugačiji način. Sada Rusi gube informacionu bitku“, tvrdi Budanov.

Budući da zbog pobune Vagnerovih plaćenika u Rusiji prošlog meseca vladajući sistem u Moskvi sada izgleda nestabilnije, Budanov je iskoristio priliku da objasni šta ukrajinski špijuni znaju o svom neprijatelju.

On tvrdi da ruski plaćenici koji su se pobunili idu ka vojnoj bazi u potrazi za nuklearnim oružjem, a nekoliko ruskih izvora potvrdilo je Rojtersu delove te izjave.

Budanov je takođe citirao istraživanje ruskog ministarstva unutrašnjih poslova koje je pokazalo da je šef Vagnera Jevgenij Prigožin imao podršku unutar Rusije. Doduše, Budanov nije pružio nikakve dokaze, ali treba zapamtiti da je tačno predvideo da će Rusija izvršiti invaziju pre nego što je rat izbio prošle godine.

Kiril Budanov Foto:UKRAINIAN MINISTRY OF DEFENCE/Handout via REUTERS

„Imamo sopstvene izvore. U kancelarijama najbližim Putinu, da tako kažem. Zato obično znamo šta se dešava“, kaže Budanov.

Imenovan u avgustu 2020. godine, Budanov je video kako njegova popularnost raste u Ukrajini tokom rata, gde je prikazan kao mozak operacija usmerenih na nanošenje štete Rusiji. Podrazumeva se da u ruskim medijima ima potpuno suprotan status. Kremlj je osudio njegovu „monstruoznu” izjavu u maju, u kojoj je rekao da će „nastaviti da ubija Ruse bilo gde na ovom svetu do potpune pobede Ukrajine”.

Kirilo Budanov Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Rusija je okrivila ukrajinske tajne službe za ubistvo proratnog ruskog blogera Vladlena Tatarskog, ali Kijev je negirao umešanost. Ruski mediji su izvestili da je moskovski sud u aprilu osudio Budanova u odsustvu zbog optužbi za terorizam. Mogućnost da špijunska agencija šalje ubice da love ukrajinske neprijatelje navela je poređenja sa izraelskim Mosadom, a Budanov se ne opire analogiji.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ako me pitate o Mosadu, koji je poznat po tome što eliminiše neprijatelje svoje zemlje, onda smo to uradili i uradićemo. Ne treba ništa da stvaramo, jer to već postoji“, objašnjava šef Glavne obaveštajne uprave Ukrajine.

Budanov je započeo svoju vojnu karijeru kao operativac specijalnih snaga i služio je na istoku nakon što je Rusija anektirala Krim i preuzela istočne rubove Ukrajine. U borbama je čak tri puta ranjen. Otkako je preuzeo vođstvo špijunske službe, bilo je nekoliko pokušaja da se on ubije, uključujući i neuspeli pokušaj da mu se podmetne bomba ispod automobila.

Kirilo Budanov Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Jedino što mogu da kažem je da nisu prestali da se trude, ali ponavljam, sve je džabe“, naglašava Budanov.

Krajem maja ruski vazdušni udar pogodio je njegov štab na poluostrvu Ribalski u Kijevu, nakon čega su ruski mediji javili da je teško ranjen. Međutim, Budanov umanjuje značaj ovih izveštaja.

„Nije im to bio prvi pokušaj. Ali, kao što vidite, mi sedimo ovde u glavnom delu ove zgrade. Ne brinite, sve ide po planu“, zaključio je Budanov.

BONUS VIDEO: Zelenski u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare