Foto:Global Media Group / ddp USA / Profimedia; shutterstock

Kada je Antonio Kosta, premijer koga su evropski lideri favorizovali lako osvojio treći mandat 2022. godine, mnogi Portugalci su se pripremili za dugotrajnu vladu, obzirom na snažnu većinu njegove Socijalističke partije u parlamentu. Međutim, Kosta je podneo ostavku jer su članovi njegove vlade pod istragom zbog korupcije koja je povezana sa iskopavanjem litijuma. Portugal sada ponovo bira, a Socijalistička partija bi mogla da izgubi vlast nakon osam godina.

Skandal oko litijuma

Kosta je podneo ostavku u novembru, nakon otvaranja istrage o korupciji oko koncesija za istraživanje litijuma, proizvodnje vodonika i izgradnje data centra.

U Portugalu su iskopavanja litijuma bila sporna i pre istrage o dodeljivanju koncesija i došlo je do velikog protivljenja javnosti zbog ekološke štete koju rudnici litijuma mogu da izazovu.

Antonio Kosta Foto:PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

Sam Kosta kaže da se ne oseća krivim, ali da je ostavku podneo iz moralnih razloga.

„Nijedan nezakonit čin ne opterećuje moju savest, ali je dostojanstvo premijerske funkcije nespojivo sa sumnjama koje se oko nas kovitlaju“, rekao je on.

Portugal sada bira novi parlament na vanrednim opštim izborima. Socijalistička partija je u tesnoj trci sa Demokratskim savezom, koalicijom partija desnog centra koju predvodi Socijaldemokratska partija. Jedna od najznačajnijih promena u predizbornoj kampanji bio je uspon populističke stranke krajnje desnice.

Portugal izbori Foto:Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Ko učestvuje na izborima

Očekuje se da će Socijalisti osvojiti oko 28 odsto glasova, a Demokratski savez oko 33 odsto.

Članovi Socijaldemokratske partije takođe su pod istragom zbog korupcije, a predsednik lokalne vlade je nedavno podneo ostavku.

Najveće iznenađenje je uspon Čege, populističke desničarske stranke. Iako Čega zaostaje za mejnstrim strankama, prema zbirnim anketama „Politika“, dobar učinak na izborima mogao bi da dovede do situacije u kojoj bi desničari bili neophodni za većinu, samim tim bi i odlučivali o tome ko će formirati vlast.

Luis Montenegro, lider Socijaldemokratske partije, odbacio je stvaranje koalicije sa strankom Čega.

Ako njegova stranka koalicija bude osvojila najveći broj glasova, Montenegro bi mogao da formira manjinsku vladu, što je potencijalno nestabilan ishod, smatraju stručnjaci.

Portugal izbori Rui Roca Foto:EPA-EFE/HUGO DELGADO

Uspon desnice

Za razliku od drugih evropskih zemalja, Portugal godinama nije imao situaciju u kojoj stranke desnice protiv establišmenta dobijaju na snazi među biračima.

Uspon Čege, što na portugalskom znači „dovoljno“, to menja.

„Za nas ovde u Portugalu to bi bila novina“, rekao je Žoze Santana Pereira, vanredni profesor političkih nauka na Univerzitetskom institutu u Lisabonu.

Čegu vodi Andre Ventura, bivši fudbalski komentator koji je zahtevao hemijsku kastraciju u određenim slučajevima seksualnog zlostavljanja i verbalno napao romsku zajednicu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Stranka, osnovana 2019. godine, dobila je oko jedan odsto glasova na izborima 2019. godine. Na izborima 2022. podrška desnici je skočila na oko sedam odsto, a sada se predviđa da će stranka osvojiti 16 odsto glasova, prema zbirnim anketama „Politika“.

Ključna izborna pitanja

Uprkos istrazi o korupciji i insistiranju Čege na tome u kampanji, činilo se da su mnogi birači najviše zaokupljeni pitanjima koja utiču na njihov svakodnevni život.

Sa uporno niskim platama koje ne prate inflaciju, čini se da su Portugalci uglavnom zaokupljeni krizom troškova života. Cene kuća su se udvostručile u poslednjih osam godina, delom zbog iznajmljivanja u turizmu, što čini imovinu nedostupnom, posebno mlađim generacijama.

BONUS VIDEO Čitav svet ustaje protiv litijuma, a Srbija?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar