Foto: Tanjug/AP Photo/Ana Brigida

Portugalski premijer Antonio Kosta podneo je ostavku u utorak, nakon što je policija upala u njegovu službenu rezidenciju u okviru istrage o litijumu, prenosi Politiko.

Premijerova kancelarija je saopštila da on treba kasnije danas da se obrati naciji, preneo je Rojters.

U nekoliko zgrada portugalske vlade izvršen je danas pretres u okviru istrage navodnih nezakonitosti prilikom sklapanja poslova u vezi sa litijumom i tzv čistim vodonikom, rekli su zvaničnici, dok su lokalni mediji javili da su privedene dve osobe bliske premijeru.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ana Brigida

List Publiko je objavio da je najmanje pet osoba privedeno, uključujući šefa kabineta premijera Antonija Koste, Vitora Eškarija i poslovnog konsultanta Dioga Lakerda Maćada koji je premijerov prijatelj.

Gradonačelnik grada Sineša je među privedenima, kao i dva preduzetnika, navodi Publiko, ističući da postoje investicioni planovi za izgradnju hidrogenskih postrojenja u Sinešu.

Premijerova kancelarija je potvrdila da su izvršeni pretresi vladinih prostorija, ali je odbila da dalje komentariše, preneo je Rojters.

Prema pisanju lokalnih medija, istražitelji su danas izvršili pretres u nekoliko vladinih zgrada, uključujući službenu rezidenciju premijera, Ministarstvo životne sredine i Ministarstvo za infrastrukturu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Portugalska policija rekla je za britansku agenciju da su njeni službenici pomagali istražiteljima prilikom pretresa.

Državni tužioci saopštili su u januaru da se vodi istraga o poslovnim projektima litijuma i vodonika, ali tada nisu naveli imena osumnjičenih.

Sa 60.000 tona otkrivenih rezervi, Portugalija je već najveći evropski proizvođač litijuma.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare