Foto: Ruslan Lytvyn / Shutterstock

Gvajana i Venecuela saglasile su se da izbegavaju upotrebu sile i da ne eskaliraji napetosti u svom dugotrajnom sporu oko naftom bogate oblasti Eskibo, nakon sastanka predsednika Venecuele Nikolasa Madura s gvajanskim liderom Irfanom Alijem.

Dve zemlje su u zajedničkom saopštenju navele da „neće pretiti ili koristiti silu jedna protiv druge ni pod kakvim okolnostima i da će se uzdržati, bilo rečima ili delima od eskalacije sukoba“, prenosi Rojters.

„Bio je plodan i intenzivan dan, u trenucima napet, ali smo mogli da govorimo iskreno“, rekao je Maduro po povratku u Venecuelu i tom prilikom zahvalio je Aliju na „iskrenosti i spremnosti da vodi dijalog“.

Gvajanski predsednik izjavio je da njegova zemlja ne traži rat, ali zadržava pravo da sarađuje sa saveznicima na zaštiti svoje teritorije, i ponovio je da se spor mora rešiti uz pomoć.

PROČITAJTE JOŠ:

Međunarodnog suda pravde, koji Madurova vlada ne priznaje.

Eskibo je deo Gvajane, ali je tokom poslednjih godina Venecuela ponovila svoje navodno pravo na tu teritoriju nakon otkrića velikih zaliha nafte i gasa.

Napetosti su eksalirale ranije ovog meseca nakon što je velika većina glasača u Venecueli na referendumu odabrala pripajanje Eskiba toj zemlji i odbacila nadležnost Međunarodnog suda pravde koji nadgleda spor.

Nakon referenduma, lideri dve zemlje dogovorili su dijalog na ostrvu Sent Vinsent, kojem su prisustvovali i i premijeri Barbadosa, Dominike i Trinidada i Tobaga.

BONUS VIDEO: Bivši diplomat objasnio bi Rusija mogla dobiti rat u Ukrajini. Tri su razloga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar