Foto: Facebook/Mwebantu

Na jučerašnjoj sednici Odbora za prisilne nestanke Ujedinjenih nacija u Ženevi, na kojoj se raspravljalo o slučaj osmoro hrvatskih državljana koji su uhapšeni u Zambiji pod optužbama za trgovanje ljudima, odnosno decom koju su hteli da usvoje iz DR Konga Dikson Matembo, državni sekretar zambijskog ministarstva unutrašnjih poslova naveo je da je pomenuta osmorka kod sebe imala lažne papire.

Na sednici su predstavniku Zambije postavljena i neka pitanja u vezi tog slučaja, piše Index.hr.

Španki predstavnik Huan Pablo Alban Alenkastro rekao je da osvrćući se na član 25. Konvencije o zaštiti dece, stručnjak komiteta rekao da je komitet dobilo informaciju da su u Zambiji uhapšene osobe hrvatske nacionalnosti u slučaju nezakonitog međunarodnog usvajanja i upitao šta je utvrđeno istragom.

Foto: Beta/AP Photo/Salim Dawood

„Šta je istraga utvrdila, uključujući i poreklo usvajanja? Jesu li deca odvedena iz porodice ili iz sirotišta? Koje je mere preduzela Zambija kako bi osigurala da usvajanja, naročito međunarodna, ne budu rezultat prisilnog nestanka?“, pitao je zambijsku delegaciju.

Odgovorio mu je Matembo, koji  je i šef zambijske delegacije. Rekao je da je osmoro Hrvata prešlo u Zambiju iz DR Konga sa decom.

Foto: Beta/AP Photo/Salim Dawood

„Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali službenike Konga. Ta su deca došla iz sirotišta. Ovo nije bio prvi put da je ova grupa sa decom prešla granicu. Optuženi su za nezakonito usvajanje i sprovedene su istrage, a kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova dokumentacija lažna. Vlasnik sirotišta iz kog su odvedena ta deca bio je u begu, a slučaj je sada na sudu. Decu je zaštitilo ministarstvo zajednice i socijalne pomoći u saradnji s kongoanskim vlastima nadležnim za brigu o deci. Trebalo bi da budu predani kongoanskoj vladi“, naveo je Matembo.

Naglasio je da zatvorska pravila omogućavaju zatvorenicima, posebno strancima, pristup informacijama i pravnim savetima.

Foto: Beta/AP Photo/Salim Dawood

„Nakon prijema osobe u zatvor Zakon o zatvorskoj službi ovlastio je službenika zaduženog za određeni zatvor da zatvoreniku pruži informacije. Postojala je knjiga pritužbi i zahteva zatvorenika u koju su imali pravo nadležnom službeniku podnesu zahteve za informacije ili sastanke s osobama. Nadležni službenik kontaktirao je tražene osobe i omogućio im pristup. Na zahteve stranaca obavljene su dalje radnje s njihovim ambasadama“, rekao je zambijski predstavnik.

Među uhapšenima i gitarista „Hladnog piva“

Podsetimo, uhapšeni su Damir Magić, Nadia Magić, gitarista benda „Hladno pivo“ Zoran Subošić i njegova supruga Azra Imamović Subošić, Ladislav Peršić, Aleksandra Peršić, Noa Kraljević i Ivona Kraljević.

Pročitajte još:

Njih je policija privela početkom decembra na aerodromu u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o usvajanju maloletne dece iz DR Konga.

Čekaju suđenje na slobodi

Hrvati koji su uhapšeni u Zambiji pod sumnjom na trgovinu decom i dalje čekaju ročište, koje bi prema moglo da se održi tek u maju.

Uhapšena osmorka brani se sa slobode, a slučaj je u međuvremenu prebačen s Opštinskog na Visoki sud.

BONUS VIDEO Zambija Hrvatska sud deca trgovina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar