Foto: Beta/AP Photo/Salim Dawood

Sudbina osmoro hrvatskih državljana koje su zambijske vlasti optužile za pokušaj trgovine decom sve je neizvesnija. Naime, iako je pre nedelju dana delovalo da će uspeti da napuste ovu afričku zemlju, u koju su došli kako bi usvojili decu, situacija se dodatno zakomplikovala i oni se sada nalaze ponovo iza rešetaka i lokalno tužilaštvo je protiv njih pokrenulo novu optužnicu.

Naime, kako je saopštilo hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova, na sudu u zambijskom gradu Ndoli optužnica je podignuta bez prethodne najave, a hrvatski državljani zasad ostaju u pritvoru i sledi sudski postupak.

Naredno ročište zakazano je za 14. februara kada će sud odlučivati o zahtevu da se optuženima omogući odbrana sa slobode.

Foto: Beta/AP Photo/Salim Dawood

U pritvoru u Zambiji nalaze se Damir (44) i Nadica (45) Magić, odbornik zagrebačkog mesnog odbora Samoborček s liste Možemo, Noa (45) i Ivona (36) Kraljević, Ladislav (42) i Aleksandra Peršić (40), Zoran Subošić (52), inače gitarista Hladnog piva, i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41).

Ministarstvo navodi da je optužnica podignuta i protiv službenice imigracije na aerodromu u Ndoli, za krivično delo trgovine decom u pokušaju, u skladu sa zambijskim Zakonom protiv trgovine ljudima.

Foto: Beta/AP Photo/Salim Dawood

Ovime se konfuzija nastavlja, obzirom da su prvobitno šestog februara pušteni iz pritvora u kom su bili zatočeni nedeljama, da bi samo dan kasnije na aerodromu pred samo ukrcavanje na let za Hrvatsku bili ponovo uhapšeni i vraćeni u pritvor.

Zašto su uhapšeni?

Sve se dogodilo pre oko dva meseca, kada su četiri hrvatska para uhapšena na aerodromu u Ndoli u Zambiji zbog sumnje u pokušaj trgovanja ljudima, odnosno da poseduju lažne papire o usvajanju četvoro dece iz DR Konga uzrasta od godinu do tri godine.

Usvojena deca koja su tada bila s njima, oduzeta su im i preuzele su ih socijalne službe Zambije, a od tada službeniku hrvatske ambasade ili usvojiteljima nije omogućeno da ih posete.

Foto: Facebook/Mwebantu

Hrvatske vlasti su u međuvremenu potvrdile da četvoro dece imaju hrvatske papire i da je usvajanje priznato na sudovima u Hrvatskoj.

Osmoro Hrvata koji su u Zambiju otputovali kako bi preuzeli decu usvojenu iz DR Konga, pušteni su sredinom januara da se brane sa slobode pošto su platili kauciju i ispunili sve uslove koje je sud odredio.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je u ponedeljak da je sud u Ndoli odbacio optužbu protiv četiri hrvatska para i naložio im da u roku od 48 časova moraju da napuste zemlju. Oni su, međutim ponovo uhapšeni na aerodromu.

Hrvatske vlasti navode da je promena odluke zabrinjavajuća i da će država nastaviti da im pomaže i sa zambijskom stranom nastavi rad na rešavanju statusa dece koju su hrvatski parovi usvojili, koja imaju hrvatske dokumente.

Preti im 30 godina zatvora?

Inače, zambijski zakon protiv trgovine ljudima, inače, predviđa kazne od 30 godina do doživotnog zatvora za krijumčarenje dece.

Pročitajte još:

Konkretno, članak 3 A, stavak 1 glasi: „Osoba koja vrbuje, prevozi, prenosi, drži, prima ili pribavi dete, unutar ili preko teritorijalnih granica Zambije, u svrhu iskorišćavanja, čini kazneno delo i podložna je kazni zatvora u trajanju od više od trideset godina, a može biti osuđena i na doživotnu kaznu zatvora“.

Ipak, sudovi već godinama donose odluke prema kojima se strancima dozvoljava usvajanje dece iz ove države.

BONUS VIDEO Osam hrvatskih državljana pred sudom u Zambiji zbog optužbi o trgovini decom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar