Osam državljana Hrvatske već mesec dana nalazi se u pritvoru u Zambiji, a juče su izvedeni pred sudiju u gradu Ndoli. Oni su optuženi za tri krivična dela - trgovinu decom, falsifikovanje dokumenata i upotrebu istih. Svi su se izjasnili da nisu krivi, a ovaj slučaj podgao je veliku buru u Hrvatskoj, ali i regionu, jer uhapšeni tvrde da su legalno usvojili decu, dok ih zambijske vlasti optužuju za trgovinu maloletnicima.

U pritvoru u Zambiji nalaze se Damir (44) i Nadica (45) Magić, odbornik zagrebačkog mesnog odbora Samoborček s liste Možemo, Noa (45) i Ivona (36) Kraljević, Ladislav (42) i Aleksandra Peršić (40), Zoran Subošić (52), inače gitarista Hladnog piva, i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41).

Ova četiri para su uhapšena 7. decembra na aerodromu dok su s četvero dece iz Demokratske Republike Kongo, u dobi od jedne do tri godine, pokušavala da napuste zemlju.

Foto: Beta/AP Photo/Salim Dawood

Istražitelji su tada posumnjali da dokumenti o usvajanju iz DR Konga „nisu autentični“.

Kako izveštavaju lokalni mediji, a prenosi Index.hr, zambijski advokat hrvata zatražio je njihovo puštanje da se brane sa slobode uz kauciju, ali se tužilac Francis Mulenga tome se usprotivio s obrazloženjem da postoji visoki rizik od bekstva.

Nastavak rasprave odložen je za četvrtak, kada će sudija doneti odluku o zahtevu za obranu sa slobode. Lokalni portali takođe navode da tužilaštvo optužuje ova četiri para da su pokušala da prokrijumčare decu, kojoj su dali hrvatska imena „u svrhu iskorišćavanja“.

Foto: Beta/AP Photo/Salim Dawood

Kongo je još 2013. uveo moratorijum na međudržavno usvajanje, a 2016. je to formalizovao zakonskom zabranom.

Zambijski zakon protiv trgovine ljudima, inače, predviđa kazne od 30 godina do doživotnog zatvora za krijumčarenje dece.

Konkretno, članak 3 A, stavak 1 glasi: „Osoba koja vrbuje, prevozi, prenosi, drži, prima ili pribavi dete, unutar ili preko teritorijalnih granica Zambije, u svrhu iskorišćavanja, čini kazneno delo i podložna je kazni zatvora u trajanju od više od trideset godina, a može biti osuđena i na doživotnu kaznu zatvora“.

Foto: Beta/AP Photo/Salim Dawood

„Deca su dobila državljanstva i pasoše“

Ipak, sudovi u Kongu već godinama donose odluke prema kojima se strancima dozvoljava usvajanje dece iz ove države. Još uvek nije jasno kakvi su tačno dokumenti napravljeni u Kongu i jesu li verodostojni, ali zna se da su deca imala ispravna hrvatska dokumenta.

Naime, četiri para dobila su za decu koju su nameravala da usvoje hrvatske lične karte i pasoše, što je za Index potvrdilo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Budući da deca imaju manje od 12 godina, nisu morala biti prisutna prilikom podnošenja zahteva za ove dokumente, pa tako nisu morala ni biti u Hrvatskoj.

Foto: Printscreen AP/Video

Pre toga su upisana u matičnu knjigu rođenih i knjigu državljana RH, što je MUP proverio u postupku izdavanja dokumenata.

„U konkretnom slučaju utvrđeno je kako deca posjeduju putne isprave koje im je izdao MUP RH, i to poštujući zakonom propisanu proceduru. Međutim, u konkretnom slučaju, u saradnji s nadležnim državnim tužilaštvom sprovodi se kriminalističko istraživanje u koje je uključeno više nadležnih tela, stoga nažalost nismo u mogućnosti iznositi više podataka“,naveli su iz MUP-a.

Advokatica: Ne znamo gde je nastao problem

Sandra Marković, advokatica jednog od osmero usvojitelja, objasnila je portalu Index da ne zastupa dotični par u samom postupku u Zambiji, gde optuženi imaju advokata po službenoj dužnosti.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Zasad ne znamo gde je nastao problem. Postupak je u toku, imaju advokata po službenoj dužnosti. Trenutno pokušavamo da saznamo što više i napravimo što više službenih kontakata da vidimo o čemu se radi“, odgovorila je na pitanje zašto zambijske vlasti smatraju da su dokumenti o usvajanju krivotvoreni.

„Mogu vam sa sigurnošću reći da je sva dokumentacija koja je bila potrebna za ćerku naše klijentkinje bila potvrđena od hrvatskih sudova i da nema nikakvog razloga sumnjati u njih. Sva procedura koja je bila potrebna je zadovoljena i s naše strane ne vidimo nikakav problem“, naglašava Marković.

BONUS VIDEO Hrvati besni zbog porasta cena posle uvođenja eura

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar