Foto: Facebook/Mwebantu

Kako nezvanično saznaju hrvatski mediji, jedna rečenica je dovela do toga da četiri hrvatska bračna para po drugi put budu uhapšena na aerodromu u Ndoli, baš kada su napuštali Zambiju. Radi se o poruci koju im je poslao Emanuel Kabonga, upravnik doma za nezbrinutu decu u DR Kongu, a u njoj se pominje Glorija Sondoji Sakulenga, viša imigraciona službenica u Ndoli.

„Bude li problema, javite se Gloriji, ona će sve rešiti“, navodno je rečenica koja je dovela do ponovnog hapšenja osmoro hrvatskih državljana, saznaje Jutarnji list.

Naime, oni su sada ponovo optuženi da su četvoro mališana iz DR Konga pokušali da usvoje falsifikovanim dokumentima, a s njima i spomenuta Sondoji Sakulenga, koja je time postala devetooptužena za trgovinu ljudima.

Autor sporne poruke je Kabonga, i on je, koliko je poznato hrvatskim medijima, i dalje nedostupan i kongoanskim i zambijskim vlastima.

Preokret

Sporni sadržaj poruke, uputi upravnika doma hrvatskim državljanima o tome kakva ih procedura čeka i gde će preuzeti decu koju su želeli da usvoje, deo je korespondencije osmoro hrvatskih usvojitelja s upravnikom Emanuelom Kabongom. Pronašle su je zambijske vlasti neposredno pre nego što su četiri para trebalo da napuste Zambiju na osnovi odluke sudije Makaliča da se postupak obustavlja, ali uz napomenu da to ne znači oslobađajuću presudu.

Pročitajte još:

Temeljem te korespondencije državni je tužilac tražio novo privođenje hrvatskih državljana koji su se upravo spremali da napuste Zambiju, na osnovi dan ranije donesene odluke suda da se postupak protiv njih prekida, kao i protiv Sakulenge (36) koja je i sama završila s istom optužnicom za trgovinu ljudima. Glorija Sakulenga je odmah puštena da se brani sa slobode, a hrvatski državljani trebalo je da budu pušteni juče, ispunili su sve zahteve, ali hrvatski mediji nemaju zvaničnu potvrdu da se to dogodilo.

U javnosti se prvi put, dva meseca nakon prvog odvođenja u zatvor hrvatskih državljana, oglasio i Gautier Lujela iz Ministarstva za porodicu i decu DR Konga, koji je za AFP izjavio da je strancima zakonom zabranjeno od 2017. da usvajaju decu. Sve dok se ne osnuje agencija za međunarodna usvajanja, rekao je, sva usvajanja su suspendovana do daljnjeg, nikakvi ustupci nisu mogući te je izrazio čuđenje kako su hrvatski državljani došli do dokumenata.

BONUS VIDEO Vantelesna oplodnja pa usvajanje deteta – Među nama je manekenka Ivana Korab

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar