Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ocenio je danas da je poruka poglavara SPC patrijarha Porfirija da se treba moliti za sve nedužne žrtve dobar korak, ali da je neprihvatljivo da SPC promoviše ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

„Kao vernik poštujem sve verske institucije pa tako i Srpsku pravoslavnu crkvu, ali svako mora da bude svestan da, onog trenutka kada promovišete ratnog zločinca Vojislava Šešelja, time zatvarate vrata i da je to priča koja u Vukovaru nema šta da traži“, rekao je Penava o današnjim porukama patrijarha SPC u Vukovaru, prenela je agencija Hina.

On je dodao da su „Vojislav Šešelj i četništvo linija na koju (Hrvatska) nikad neće pristati“.

Penava, koji dolazi iz desnog Domovinskog pokreta, poželeo je građanima srpske i bilo koje druge nacionalnosti da se u Hrvatskoj osećaju dobro, da poštuju svoje verske običaje i kulturu, ali da to sve „nema veze s velikosrpskim hegemonizom, agresijom na Hrvatsku, pretenzijama prema tuđem teritoriju i svim drugim stvarima kojima smo svedočili pre 30 godina“.

Poglavar SPC patrijarh Porfirije poručio je danas u Vukovaru da se „moramo moliti za svakog postradalog, za svaku nevinu žrtvu u ovom gradu i za sam grad Vukovar jer su molitva i hrišćansko praštanje jedini put isceljivanja svih i najvećih i najmanjih rana koje mogu da snadju čoveka“.

„Zato vas pozivam sve danas da upalimo sveću za svu našu postradalu pravoslavnu braću i sestre, ali isto tako da upalimo sveću za sve nevino postradale Hrvate rimokatolike, da se pomolimo za našu postradalu braću i sestre ali isto tako i za postradale rimokatolike Hrvate“, rekao je patrijarh Porfirije u obraćanju prilikom osvećenja obnovljenog Sabornog hrama.

***

BONUS VIDEO: Patrijarh Porfirije osveštao Saborni hram u Vukovaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar