Gandi, naočare
Foto: EPA/JUSTIN LANE

Par naočara koje su pripadale jednom od osnivača moderne Indije, Mahatmi Gandiju, prodat je na aukciji u Bristolu za 260.000 funti.

Naočare su bile procenjene na 15.000 funti, ali je cena počela vrtoglavo da im raste, da bi u šestom minutu aukcije jedan kolekcionar iz SAD ponudio 260.000 funti.

Vlasnik aukcijske kuće „Ist Bristol aukšns“ Endrju Stov rekao je za BBC da je to najskuplji predmet koji je ikada prodao.

Vlasnik naočara je stariji čovek iz Mangotsfilda, a one su u njegovoj porodici od dvadesetih godina prošlog veka, kada ih jedan njegov rođak doneo iz Južne Afrike, gde je upoznao Gandija.

„Naočare su stajale decenijama u fioci, a vlasnik mi je rekao da pokušam da ih prodam, a ako ne uspem da ih bacim. U petak uveče ih je ostavio u običnoj koverti u našem poštanskom sandučetu, a do pola su virile i mogao je bilo ko da ih uzme do ponedeljka ujutro“, rekao je Stov.

Kada sam mu rekao da bi mogle da vrede 15.000 funti umalo nije dobio infarkt, a sada je dobio novac koji mu menja život, dodao je vlasnk aukcijske kuće.