Predsednik El Salvadora Najib Bukele najavio je oštri obračun sa članovima bandi, koji već duže vreme rukovode većim delom zemlje. U cilju tih napora, El Salvador je otvorio najveći zatvor na svetu, u kom će biti smešteni pripadnici nasilnih bandi. Jedan deo njih već je prebačen u zatvor, a ove fotografije obišle su svet.

U zatvor iz kog se, kako se hvale tamošnji zvaničnici, ne može pobeći, stigla je prva ekipa zatvorenika, pripadnika jedne od najokrutnijih, najkrvoločnijih bandi na svetu – notorne Mare Salvatruče ili MS-13. El Salvador je ove nedelje uhvatio čak 65.000 ljudi povezanih s ovom bandom koja deluje i u Los Anđelesu.

Masovna hapšenja stižu kao rezultat odluke predsednika Najiba Bukelea da se konačno zemlja uhvati u koštac s neverovatno visokom stopom kriminala.

Foto: Press Secretary Of The Presidenc / AFP / Profimedia

Novi zatvor, izgrađen upravo za te namere, prostire se na čak 166 hektara što ga čini najvećim na svetu i u njemu će biti smešteno oko 40.000 zatvorenika. Bukele izričito obećava da u novom zatvoru zatvorenici neće imati pristup „prostitutkama, video igrama, mobilnim telefonima niti računarima“, kao što je dosad bio slučaj, prenosi Jutarnji list.

Foto: Press Secretary Of The Presidenc / AFP / Profimedia

Posebna elektronska oprema će blokirati signale telefona kako bi se sprečila bilo kakva komunikacija iz zatvora. Zatvor se sastoji od čak 8 zgrada, od kojih svaka sadrži ćelije za više od 100 zatvorenika. Zamenik ministra pravosuđa Salvadora Osiris Luna obećao je da će zatvorenici biti stavljeni u režim prisilnog rada.

Foto: Press Secretary Of The Presidenc / AFP / Profimedia

Inače, Bukele je u Salvadoru zbog bandi proglasio vanredno stanje koje je u nekoliko navrata produženo. Sada se hapšenja mogu izvršiti bez naloga, vlasti imaju pristup privatnim komunikacijama, a pritvorenici čak više nemaju pravo ni na advokata.