Havijer Milej i papa Franja Foto: Vatican Media / Zuma Press / Profimedia

Argentinski predsednik Havijer Milej prvi put je primljen u audijenciju kod pape Franje, njegovog sunarodnika iz Buenos Ajresa, kako bi izgladili odnose u trenutku kada njihova rodna Argentina prolazi kroz tešku ekonomsku krizu.

Taj 53-godišnji ultraliberalni ekonomista se nalazi u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Rimu, dva meseca nakon stupanja na čelo države.

Očekuje se da će na audijenciji dvojica čelnika razgovarati o mogućoj poseti pape Franje Argentini u kojoj nije bio od izbora za papu i stupanja na čelo Katoličke crkve 2013.

Havijer Milej i papa Franja Foto: Vatican Media / Zuma Press / Profimedia

Nakon što je prošle godine u kampanji optužio Svetog oca za mešanje u politiku, Milej je ublažio svoj ton i zagovara Papinu posetu Argentini.

Milej je tokom svoje predsedničke kampanje nazvao Franju, bivšeg nadbiskupa Buenos Ajresa, „imbecilom“ te ga je optužio za promovisanje komunizma.

Ali, potom se izvinio, kazavši da ga „poštuje kao poglavara Katoličke Crkve, kao poglavara države i kao duhovnog vođu velike većine Argentinaca“.

Havijer Milej i papa Franja Foto: Vatican Media / Zuma Press / Profimedia

Papa je, međutim, rekao da nije pridao previše pažnje njegovim uvredama i da je važno šta političar radi kada je na položaju, a ne ono šta govori u kampanji.

U novembru ga je Franja nazvao i čestitao mu na izbornoj pobedi, a u nedelju su se dvojica smeškala i zagrlila na misi u bazilici sv. Petra tokom kanonizacije prve argentinske svetice, časne i misionarke iz 18. veka poznate kao Mama Antula, koja se odrekla porodičnog bogatstva, pa se posvetila karitativnom radu i jezuitskim duhovnim vežbama, u vreme kada su jezuiti bili prognani iz Argentine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Otac joj je bio bogati veleposednik i robovlasnik, a papa Franja, i sam jezuit, opisao ju je kao „dar argentinskom narodu i celoj Crkvi“.

Milei, samozvani „anarho-kapitalista“, takođe će se u ponedeljak sastati s italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i predsednikom Serđom Matarelom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar