Gabrijel Eskobar tokom onlajn razgovora sa predsednikom Skupštine Aleksom Bečićem Foto:Skupština Crne Gore/I. Šljivančanin

Crna Gora je kredibilni partner Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i NATO saveznik, i nju, ali i sve države Zapadnog Balkana vidimo kao buduće članice Evropske unije. To je saopštio zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Gabrijel Eskobar tokom onlajn razgovora sa predsednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

U razgovoru je učestvovala i ambasadorka SAD u Podgorici, Džudi Rajzing Rajnke.

„Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju naglasio je da će SAD nastaviti da Crnoj Gori pomažu u nastojanjima da naša država ostane demokratsko, otvoreno i inkluzivno društvo. Pored toga, on je izrazio uverenje da će očekivane reforme na planu borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, a u okviru snaženja vladavine prava, dovesti do ubrzanja našeg evropskog puta. Na taj način, kako je naglasio, Crna Gora, osim što je dobra i pouzdana NATO članica, biće i dobra i pouzdana članica Evropske unije“, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika Skupštine.

Dodaje se da je Eskobar ohrabrio Crnu Goru da nastavi sa jačanjem njenih napora i doprinosa većem prisustvu i širenju atlantskih vrednosti u regionu.

„Računam na Vas da podržite naše napore da pojačamo prisustvo NATO u regionu. Na taj način, region Zapadnog Balkana, koji se doživljava kao region velikih mogućnosti, do kraja će ostvariti svoj puni potencijal“, rekao je Eskobar.

Gabrijel Eskobar tokom onlajn razgovora sa predsednikom Skupštine Aleksom Bečićem Foto:Skupština Crne Gore/I. Šljivančanin

Ohrabrivši Crnu Goru da u prevazilaženju društveno-političkih izazova sa kojima se suočava radi još brže i još bolje, Eskobar je istakao da je Crnoj Gori „potrebna izgradnja sistema koji je otporan na izazove kao što su korupcija i organizovani kriminal“.

„Računajte na nas da budemo partneri, ne samo politički, već i ekonomski“, kazao je Eskobar, saopšteno je iz Kabineta predsjenka Skupštine.

Bečić je, kako se dodaje čestitao Eskobaru na izboru na značajnu funkciju i izrazio spremnost dalje međusobne saradnje, koja će biti na korist dve države i svih građana.

Predsednik Skupštine je, kako se navodi u saopštenju, Eskobara upoznao sa trenutnom društveno-političkom klimom i istakao čvrsto uvjerenje da on nikada neće biti dio činilaca koji gaje i u delo sprovode retrogradne ideje, koje Crnu Goru vuku unazad. Nasuprot tome, kako je istakao, „mi smo meta takvih faktora od kako smo se pojavili na političkoj sceni“.

„Sporazum koji su potpisali nosioci tri izborne liste nakon prošlogodišnje istorijske pobede na izborima, za mene i moj tim, otkako je potpisan, bio je, jeste i ostaće sveto pismo i zakon, od čijeg jednog jedinog slova nećemo odstupiti, ni po koju cenu. Sporazum, čiji sam autor, pokazatelj je puta kojim država treba da se kreće u budućnosti. To je put izgradnje Crne Gore kao građanske i sekularne države, zasnovane na ustavnim načelima vladavine prava, ekološke i države socijalne pravde. To je siguran put, sa kojeg nas niko ne može odvući, ma koliko se trudio. To je put koji kojim će Crna Gora postati prva naredna članica Evropske unije, koja za nas nema alternativu, kao što je bez alternative i vizija Crne Gore kao jake građanske države, zasnovane na snažnim institucijama i evropskim i univerzalnim vrednostima. Ja sam se borio i boriću se upravo za takvu Crnu Goru“, naglasio je Bečić.

U saopštenju se navodi i da je Crna Gora na putu doslovnog poštovanja Sporazuma, Bečić je ilustrovao iznoseći nekoliko primera.

„Evo, Skupština Crne Gore je institucija u kojoj nije bilo revanšizma – za ovih godinu dana, mi smo menjali procedure i protokole, a uvažili ljude; snažili smo njenu zakonodavnu i nadzornu ulogu i uveli toliko inovacija i dostignuća koje ne bih mogao ni da nabrojim, a koji su, između ostalih, doveli do toga da crnogorski parlament bude proglašen za najtransparentniji u regionu“, naveo je Bečić.

U saoopštenju Kabineta predsednika Skupštine se dodaje da će Crna Gora „biti pouzdan partner SAD u promociji evroatlantskih vrijednosti u regionu, što je predsednik Bečić pokazao u ne malom broju prilika, bez obzira na određene centre moći koji su pokušali da otvorenim i prizemnim napadima na njega i subjekt koji predvodi prouzrokuju političku štetu“.

BONUS VIDEO: Korona divlja u Crnoj Gori

Tagovi

Komentari

Svi komentari (1)