El Salvador protest Foto:AP Photo/Salvador Melendez

Predsednik El Salvadora, centralnoameričke države sa nekim od najdrakonskijih zakona protiv abortusa u svetu, oslobodio je juče tri žene koje su bile osuđene na između šest i 13 godina zatvora nakon što su doživele pobačaje, koji su na sudu bili tretirani kao "teška ubistva".

El Salvador je jedna od samo četiri države u Latinskoj Americi u kojima je abortus potpuno zabranjen, u svim slučajevima, čak i kada je ugrožen život majke i kada je trudnoća posledica silovanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Od kada je ta procedura zabranjena u El Salvadoru 1998. godine, preko 180 žena — čiji su životi bili ugroženi zbog komplikacija u trudnoći — završilo je u zatvoru zbog abortusa ili teškog ubistva, piše Rojters.

Kazna za prekid trudnoće u El Salvadoru iznosi do osam godina, ali, kako piše Al Džazira, „sudije umesto toga često proglašavaju žene krivim za teška ubistva, koja mogu da budu kažnjavana zatvorskim kaznama do 50 godina“.

Žene u El Salvadoru mogu da budu procesuirane čak i za pokušaje abortusa, u slušaju da na primer zatraže lekarsku pomoć zbog komplikacija u trudnoći.

Saosaćenje, podrška i zdravstvena zaštita — a ne zatvor

Sve tri žene koje su juče oslobođene morale su da abortiraju zbog komplikacija tokom trudnoće, kazala je grupa za prava abortusa ACDATEE. Jedna žena provela je u zatvoru šest godina, druga osam, treća 13, saopštili su iz grupe, naglasivši da se u el salvadorskim zatvorima trenutno zbog sličnih razloga nalazi još 14 žena.

„Njih tri su među najmanje 17 salvadorskih aktivistkinja koje se smatraju nepravedno osuđenim i zatvorenim nakon hitnih akušerskih slučajeva i koje su bile u centru kampanje protiv apsolutnog zakona El Salvadora protiv abortusa“, piše AP.

„Žene koje su u žalosti nakon gubitka trudnoće zaslužuju saosećanje, podršku i pristup zdravstvenoj zaštiti, a ne zatvor“, pišu iz organizacije „Las17“ zajedno sa Milom Jovović, Amerika Fererom i još nekoliko poznatih ličnosti u poruci predsedniku Najibu Bukeleu u kojoj od njega zahtevaju da oslobodi ostale zatvorene žene.

ACDATEE grupa i ostali učesnici kampanje traže od vlade El Salvadora da legalizuje abortus u slučajevima kada je ugrožen život majke, kada je fetus neodrživ i kada je trudnoća rezultat silovanja.

Abortus je ljudsko pravo

Svake godine 23.000 žena izgubi život zbog nesigurno izvedenih abortusa, dok desetine hiljada doživi značajne zdravstvene komplikacije, ukazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Prema njihovim podacima, između 4,7 i 13,2 odsto smrti majki u svetu dešava se kao posledica nesigurnih abortusa, a 45 odsto svih abortusa je nesigurno. Dok 59 odsto žena živi u zemljama koje dozvoljavaju abortus, ostalih 41 odsto – 686 miliona žena i dalje živi pod restriktivnim zakonima koje SZO navodi kao glavnu prepreku za pristup bezbednom abortusu.

„Svaki pojedinac ima pravo da slobodno i odgovorno – bez diskriminacije, prinude i nasilja – odlučuje o broju, razmaku i vremenu svoje dece, da ima informacije i sredstva za to kao i pravo da postigne najviši standard seksualnog i reproduktivnog zdravlja“, piše SZO.

Bonus video: Pravo na abortus: Željko Vasić i Mima Fazlagić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram