Srbija, jedina zemlja u Evropi koja je odbila da sankcioniše Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, pristala je da isporuči oružje Kijevu ili ga je već poslala, navodi se u poverljivom dokumentu Pentagona u koji je uvid imala agencija Rojters.

Dokument, rezime odgovora evropskih vlada na zahteve Ukrajine za vojnu obuku i „smrtonosnu pomoć“ ili oružje, bio je među desetinama poverljivih dokumenata objavljenih na internetu poslednjih nedelja, što bi moglo da bude najozbiljnije odavanje američkih tajni poslednjih godina.

Pod naslovom „Evropa – Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine“, dokument u obliku grafikona navodi „procenjene stavove“ 38 evropskih vlada kao odgovor na ukrajinske zahteve za vojnom pomoći.

Foto: REUTERS/Yan Dorbronosov

Grafikon je pokazao da je Srbija odbila da pruži obuku ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati smrtonosnu pomoć ili ju je već isporučila. Takođe je navedeno da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da u budućnosti obezbedi oružje Ukrajini.

Dokument nosi oznaku Tajno i NOFORN, čime se zabranjuje distribucija stranim obaveštajnim službama i vojsci. Datirano je 2. marta, i utisnuto je pečatom kancelarije Združenog načelnika štabova.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri autentičnost dokumenta.

Kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ukrajinska ambasada nisu odmah odgovorili na zahtev Rojtersa za komentar.

Rusija Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Pentagon, takođe nije odgovorio na pitanja Rojtersa o referenci tog dokumenta i ranije je odbio da komentariše bilo koji od dokumenata koji su dospeli na društvene mreže.

Srpske vasti su se deklarativno izjasnile kao neutralne kada je reč o ratu u Ukrajini i isticale duboke istorijske, ekonomske i kulturne veze zemlje sa Rusijom.

„Ako je ovaj dokument tačan, on ili pokazuje Vučićevu dvoličnost u odnosu na Rusiju ili je pod ogromnim pritiskom Vašingtona da isporuči oružje Ukrajini“, rekao je Januš Bugajski, stručnjak za istočnu Evropu iz Džejmstaun fondacije, instituta za spoljnu politiku.

Foto:shutterstock; Have Camera Will Travel | North America / Alamy / Alamy / Profimedia;

Američko ministarstvo pravde istražuje curenje podataka, dok Pentagon procenjuje štetu nanetu nacionalnoj bezbednosti SAD.

Tabela Pentagona je podelila odgovore na ukrajinske zahteve za pomoć u četiri kategorije: zemlje koje su se obavezale da će obezbediti obuku i smrtonosnu pomoć; zemlje koje su već obezbedile obuku, smrtonosnu pomoć ili oboje; zemlje sa vojnom sposobnošću i političkom voljom „da obezbede buduću smrtonosnu pomoć“.

Austrija i Malta su bile jedine dve zemlje sa „Ne“ u sve četiri kategorije.

Objavljivanje grafikona dolazi nešto više od mesec dana nakon što su u dokumentima postavljenim na proruskom kanalu u aplikaciji za globalnu razmenu poruka Telegram navodno prikazana isporuka raketa zemlja-zemlja od strane srpskog proizvođača oružja od 122 mm Grad u Kijev u novembru.

POGLEDAJTE JOŠ:

Moskva je u martu saopštila da je od Beograda zatražila zvanično objašnjenje navodnih isporuka, citira državna novinska agencija TASS portparolku ruskog ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu.

Proizvođač naoružanja Krušik iz Valjeva demantovao je da je Ukrajini slao rakete ili drugo oružje. Aleksandar Vučić je te navode nazvao „notornom laži“.

„Nismo izvezli nikakvo oružje ili municiju u Rusiju ili Ukrajinu“, rekao je on tokom posete Kataru 5. marta.

BONUS VIDEO Afera „Krušik“ već 3 godine u fioci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare