Podaci američkih obaveštajaca koji su nedavno procurili u javnost ukazuju na činjenicu da je egipatski predsednik Abdel Fatah El-Sisi, jedan od najbližih američkih saveznika na Bliskom istoku i glavni primalac američke pomoći, naredio proizvodnju do 40.000 raketa koje će biti tajno isporučene u Rusiju.

U delu strogo poverljivih dokumenata navode se tajni razgovori između Sisija i visokih egipatskih vojnih zvaničnika, tokom kojih su nastali planovi da se Rusiji isporuče artiljerijski meci i barut. U dokumentu, Sisi nalaže zvaničnicima da čuvaju proizvodnju i isporuku raketa u tajnosti „kako bi izbegli probleme sa Zapadom“.

Vašington post je dobio dokument iz mnoštva poverljivih fajlova postavljenih u februaru i martu na Discord, aplikaciju za ćaskanje popularnu među gejmerima. Ovo otkriće dolazi u trenutku kada Rusija vodi rat protiv Ukrajinom, u kojem obe strane traže dopunu iscrpljenih arsenala oružja i municije.

Foto: REUTERS/Yan Dorbronosov

Odgovarajući na pitanja u vezi sa dokumentom i istinitošću razgovora koji su u njemu opisani, ambasador Ahmed Abu Zeid, portparol egipatskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da se „stav Egipta od početka zasniva na nemešanje u ovu krizu i na obavezi da održava jednaku distancu sa obe strane, potvrđujući podršku Egipta povelji UN i međunarodnom pravu u rezolucijama Generalne skupštine UN“.

Foto:Tanjug/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Nastavljamo da pozivamo obe strane da prekinu neprijateljstva i postignu političko rešenje kroz pregovore“, rekao je on.

Portparol Pentagona Sabrina Sing istakla je da je Ministarstvo pravde pokrenulo istragu o curenju poverljivih dokumenata.

Davanje municije Rusiji za rat u Ukrajini predstavljalo bi potencijalno eksplozivan gambit za Egipat, naciju koja, uprkos produbljivanju veza sa Moskvom, ostaje duboko investirana u partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, koje su decenijama davale toj zemlji više od milijardu dolara godišnje bezbednosne pomoći. U dokumentu se eksplicitno ne navodi zašto je Rusija zainteresovana za nabavku naoružanja od Egipta, ali je njena vojska trošila ogromne količine municije u ratu, a američka vlada tvrdi da Severna Koreja tajno snabdeva Rusiju artiljerijskim mecima i da Kina razmatra isti čin.

Egipat i drugi američki partneri na Bliskom istoku pokušali su da ostanu van sukoba zapadnih nacija sa Rusijom oko Ukrajine, tražeći potencijalnu zaštitu i nova sredstva za osiguranje njihove ekonomske i vojne bezbednosti. Ruska invazija na Ukrajinu podigla je cene roba na globalnom nivou i izvršila ozbiljan pritisak na Egipat, najvećeg svetskog uvoznika pšenice, koji je poslednjih godina dobijao više od 80 odsto pšenice iz Rusije i Ukrajine.

„Egipat je jedan od naših najstarijih saveznika na Bliskom istoku. Ako je tačno da Sisi tajno pravi rakete za Rusiju koje bi mogle da se koriste u Ukrajini, moramo ozbiljno da razmislimo o stanju naših odnosa“, rekao je senator Kris Marfi, koji je član senatskih odbora za spoljne odnose i izdvajanja.

Foto:EPA-EFE/FRANCOIS WALSCHAERTS

Sara Margon, direktorka američke spoljne politike u Fondaciji za otvoreno društvo i nekadašnji kandidat Bajdenove administracije za najviši položaj u Stejt departmentu, rekla je da je „namerna prodaja i isporuka raketa ruskoj vladi, koja je počela rat i počinila zverske zločine, van granica, posebno ako je u pitanju bliski saveznik SAD.

Otkrića u dokumentu, ako su tačna, postavljaju pitanje da li Sjedinjene Države „treba da nastave da brane i podržavaju“ Egipat ako Sisijeva vlada traži prodaju koja bi „služila neposrednim potrebama Kaira, ali će verovatno imati ozbiljan negativan globalni uticaj“, navodi ona.

Šta se navodi u spornom dokumentu?

Dokument opisuje kako je Sisi 1. februara izdao uputstva za držanje u tajnosti isporuke raketa kako bi „izbegao probleme sa Zapadom“, govoreći osobi koja se pominje samo kao Salah al-Din. U pitanju je verovatno Mohamed Salah al-Din, državni ministar za vojnu proizvodnju.

Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs

U dokumentu se navodi i kako je Salah al-Din rekao da će „narediti svojim ljudima da rade u smenama ako bude potrebno, jer je to bilo najmanje što je Egipat mogao da uradi da bi se Rusiji odužio za ranije neodređenu pomoć“. Nije jasno na šta se misli pod „ranijom pomoći“.

Moskva i Kairo su nedavno potpisali nekoliko značajnih ugovora, uključujući ovogodišnji sporazum da Rusija izgradi ogromnu železničku radionicu u Egiptu. Rosatom, ruska državna korporacija za atomsku energiju, takođe je prošle godine započela izgradnju prve egipatske nuklearne elektrane.

I ono najvažnije, nakon što je rat u Ukrajini omeo pristup ukrajinskoj pšenici, Kairo je počeo da se u velikoj meri oslanja na kupovinu ruskog žita. Aranžman je pomogao Egiptu da izbegne nestašicu pšenice koja bi mogla da izazove socijalne nemire u zemlji u kojoj je siromaštvo široko rasprostranjeno i hleb se služi uz skoro svaki obrok.

U dokumentu se navodi da je Sisi rekao da razmišlja o prodaji „običnih stvari“ Kini kako bi napravio prostor za „više proizvodnje Sakr 45“, što se odnosi na tip rakete od 122 mm koju proizvodi Egipat. U dokumentu se eksplicitno ne navodi da li su rakete koje bi se proizvodile za Rusiju bile Sakr 45, ali bi takve rakete bile kompatibilne sa ruskim višecevnim bacačima raketa Grad.

Foto:profimedia.rs

Obezbeđivanje oružja ruskoj vladi takođe bi moglo da izazove zapadne sankcije Egiptu.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako se u dokumentu ne navodi kako je američka vlada prikupila detalje tajnog plana Egipta, čini se da neke od informacija u nedavno procurelim dokumentima potiču od obaveštajnih službi, najverovatnije od presretnutih komunikacija. Vlada SAD već dugo ima ogromnu sposobnost prisluškivanja i istoriju presretanja komunikacije stranih lidera.

Razgovor 1. februara u koji je bio uključen Sisi dogodio se samo nekoliko dana nakon što se američki državni sekretar Antoni Blinken sastao sa egipatskim predsednikom tokom posete Kairu. Odmah nakon Blinkenove posete, egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri otputovao je u Moskvu na razgovore sa ruskim liderima. Odnosi između Sjedinjenih Država i Egipta su zategnuti poslednjih godina jer je Bajdenova administracija pojačala pritisak na Sisijevu vladu zbog represije civilnog društva, zatvaranja disidenata i upotrebe sile protiv kritičara.

BONUS VIDEO: Teorija zavere o Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar