Više od godinu dana, ukrajinska protivvazdušna odbrana, ojačana zapadnim oružjem, uspevala je da odoli žestokim napadima ruskih snaga. Sada postoji zabrinutost da bi ukrajinska protivvazdušna odbrana mogla da ostane bez raketa i municije u svega nekoliko nedelja, navodi se u tajnim dokumentima Pentagona koji su nedavno dospeli u javnosti. Ukoliko se ove tvrdnje i dokažu na terenu, 3. i 23. maj su ključni datumi za Vladimira Zelenskog.

Bez ogromnog priliva municije, cela ukrajinska mreža protivvazdušne odbrane, oslabljena uzastopnim napadima ruskih bespilotnih letelica i projektila, mogla bi da se razbije, navode američki zvaničnici u dokumentima Pentagona.

U prvim danima invazije, ruski avioni su izvršili stotine borbenih letova da bi bombardovali ciljeve u Ukrajini. Ali kombinacija brzog razmišljanja ukrajinskih komandanata, loši obaveštajni podaci i loši ciljevi ruskih pilota doprineli su tome da mnogi ukrajinski ratni avioni i protivvazdušna odbrana ostanu netaknuti, sprečavajući Moskvu da preuzme kontrolu nad nebom iznad bojnog polja i primoravajući Rusiju da drži veći deo svojih vazdušnih snaga van borbe, prenosi Njujork tajms.

Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia,BULENT KILIC / AFP / Profimedia,Wikimedia Commons/Allocer,SERGEI KARPUHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Ukrajina ostaje bez municije?

Sada su zvaničnici Pentagona zabrinuti da napadi Moskve izdaleka iscrpljuju ukrajinske zalihe projektila koje koristi za odbranu. U jednom od dokumenata od 23. februara, koji ima oznaku „poverljivo“, do detalja se navodi kako će ukrajinski PVO sistem S-300 potpuno utihnuti do maja, ukoliko nastavi istim tempom da bude korišćena. Autentičnost Pentagonovih dokumenata nije potvrđena.

U saopštenju od nedelje, iz Pentagona su poručili da proveravaju verodostojnost fotografisanih dokumenata koji „deluju da sadrže vrlo osetljiv materijal“.

Predviđa se da će zalihe raketa za sisteme protivvazdušne odbrane S-300 i Buk iz sovjetske ere, koje čine 89 odsto ukrajinske zaštite od većine borbenih aviona i nekih bombardera, biti potpuno iscrpljene do 3. maja, navodi se u jednom od dokumenata.

U istom dokumentu se procenjuje da će ukrajinska protivvazdušna odbrana dizajnirana da zaštiti trupe na liniji fronta, gde je koncentrisan veći deo ruskih vazdušnih snaga, biti „potpuno smanjena” do 23. maja, što će rezultirati opterećenjima mreže protivvazdušne odbrane dublje u ukrajinskoj teritoriji. Ako se to dogodi, kažu zvaničnici, Moskva bi mogla da odluči da je konačno bezbedno da njeni borbeni avioni uđu u borbu i direktno ugroze ishod rata na terenu.

Visoki zvaničnici Pentagona kažu da bi takav potez bio veliki izazov za Ukrajinu, posebno ako ruski borbeni avioni i bombarderi dobiju slobodne ruke da napadnu položaje ukrajinskih trupa i osnovne artiljerijske ciljeve na terenu.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

U pokušaju da ojača ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, Bajdenova administracija je prošle nedelje objavila da će poslati dodatne protivvazdušne presretače i municiju kao deo paketa pomoći vrednog 2,6 milijardi dolara, čiji će deo biti iskorišćen da pomogne Kijevu da se pripremi za planiranu prolećnu ofanzivu protiv ruskih trupa.

Mnogi stručnjaci su očekivali da će rusko vazduhoplovstvo, sa svojom kičmom od MIG-ova i aviona Suhoj novije generacije, biti odlučujući faktor u prvim mesecima rata. Ali ona je marginalizovana u odnosu na mnogo manje ukrajinske snage zbog netaknute protivvazdušne odbrane Kijeva i ruskih taktičkih i strateških grešaka.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Ukrajina je reorganizovala svoje mobilne raketne baterije zemlja-vazduh nakon prva tri dana rata i prošle godine oborila nekoliko ruskih Su-34 i drugih jurišnih aviona. Ukrajinske baterije su ispalile svoje rakete, a zatim su se brzo udaljile na različite lokacije, kako Rusija ne bi otkrila njihove položaje i uzvratila vatru, prenosi Njujork tajms.

Pošto su njegovi ratni avioni bili oboreni, Putin ih je povukao nazad. Tokom većeg dela rata, ovi mlaznjaci i kopneni jurišni avioni poput Su-25 bili su koncentrisani na letove duž linija fronta, bacajući rakete na ukrajinske položaje, kao i na raketne napade dugog dometa sa ruske ili beloruske teritorije.

„Odlučili su da neće žrtvovati svoje vitezove za svoje pione“, rekla je Dara Masikot, viši istraživač politike u RAND Corporation.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/Roman Chop via AP/Shutterstock

Reakcija Ukrajine

Jurij Ihnat, portparol komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, nije negirao da Ukrajina pati od iscrpljenih zaliha protivvazdušne municije, ali je rekao da bi novi sistemi koje su isporučili zapadni partneri mogli u potpunosti da zamene ono što je istrošeno.

„Pitanje su brojevi. Da bismo ih u potpunosti zamenili, potrebno nam je mnogo sistema, a neću vam reći koliko“, naveo je on.

Jedan zvaničnik američke odbrane rekao je da je Pentagon uznemiren trenutnom degradacijom ukrajinske protivvazdušne odbrane i da je to bila stalna zabrinutost mesecima.

Drugi visoki američki vojni zvaničnik rekao je da će jačanje i zamena ovih sistema biti od ključnog značaja za pomoć Ukrajini da povrati teritoriju na proleće.

„To je prilično rizična raketna misija, znate, uleteti u srce protivvazdušne odbrane i zatim pokušati da je porazite“, rekao je general Filip Bridlav, bivši pilot američkog borbenog aviona koji je bio vrhovni komandant saveznika za Evropu.

Foto:profimedia.rs

„Tako da Rusija i dalje ostaje pomalo u strahu od letenja u Ukrajinu, jer još uvek postoji prilično gustina ukrajinske opreme, i polako, veoma sporo, previše sporo, Zapad počinje da šalje još bolji komplet i više opreme“, dodao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Dakle, dok Sjedinjene Države i evropske zemlje šalju tenkove, borbena vozila i municiju u Ukrajinu, one su takođe pojačale napore da ojačaju protivvazdušnu odbranu zemlje. Oni su obezbedili ne samo rakete za postojeće ukrajinske sisteme, poput njenih S-300 iz sovjetske ere, već i nove i ažurirane sisteme, prenosi Njujork tajms.

Zvaničnici Pentagona kažu da je ključni deo njihovog nastojanja da sada pomognu Ukrajini da se postaraju da ona može da nastavi da drži ruske pilote van borbe.

BONUS VIDEO: Teorija zavere o Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar