Marija Zaharova Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je danas za RT Balkan da Beograd odoleva jakim pritiscima SAD i da je do sada odbijao da uvede sankcije protiv Rusije.

„Ove sankcije su protivpravne i nelegitimne. Na taj način Srbija pokazuje da ima svoje viđenje ključnih globalnih pitanja i da neće dozvoliti SAD da je uvuku u svoje nezakonite akcije“, poručila je ona.

„Srbija ne dopušta da je NATO iskoristi“, istakla je Zaharova i dodala da u Moskvi shvataju koliko je sada teško svim zemljama koje se odupiru tim pritiscima Zapada, ali da one tako ujedno uspevaju da se izbore i za svoje nacionalne interese.

Vidimo, da Srbija za sada ima snage da se odupre pritiscima sa Zapada, poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova i naglasila da Srbija zna da će uvek moći da računa na podršku Rusije, sa kojom je veže veliki broj kulturnih i istorijskih veza, piše Raša Tudej.

„Saradnja sa našim srpskim partnerima nije usmerena protiv treće strane“, naglasili su danas iz Moskve.

Ona se osvrnula i na medijske natpise da je Beograd navodno isporučivao municiju kijevskom režimu. Zaharova je ponovila izjave srpskih zvaničnika kojima je Beograd demantovao medijske natpise i na kraju pozvala sve da se drže činjenica.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija izvozi oružje samo onim zemljama sa kojima ima ugovor prema Međunarodnom pravu, dakle, nikako ne isporučuje trećim zemljama. Srpsko oružje se ne nalazi ni u Ukrajini ni u Rusiji“, poručila Zaharova.

Eksperti će se pozabaviti svim daljim pitanjima, dodala je ona.

Odgovarajući na pitanje koje se tiče francusko-nemačkog predloga, portparolka ministarstva je rekla da SAD i EU pokušavaju da se operu od vojnih prestupa iz devedesetih godina i da to pokušavaju na sve moguće načine, pa i putem prisile Beograda da prihvati nezavisnost „Kosova“.

„Za ove vojne prestupe niko nije odgovarao“, istakla je ona i poručila da će Rusija nastaviti da podržava rešenje pitanja Kosova i Metohije na osnovu međunarodnog prava.

Bonus video: Vučić komentarisao reakciju Moskve na njegovu izjavu da će možda morati da uvede sankcije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar