Not supplied / WillWest News / Profimedia; REUTERS/Stringer

Na Krimu i drugim okupiranim delovima Ukrajine zabeleženo je više napada dronovima na ruske ciljeve.

Jedna od oblasti gde su ruski ciljevi navodno napadnuti je Sevastopolj, dom ruske Crnomorske flote na Krimu.

„Dim se diže iznad sedišta Crnomorske flote Ruske federacije u Sevastopolju“, javio je jutros ukrajinski javni emiter Suspilne, pozivajući se na lokalne medije. Objavljen je i video sa lica mesta.

Regionalni šef kojeg je postavila Rusija Mihal Razvožajev nije pomenuo nikakvu štetu, ali je u Telegramu rekao da je ukrajinski dron oboren iznad sedišta mornarice i da je pao krov zgrade.

On je postavio sliku na društvenim mrežama, rekavši da niko nije povređen.

„Pogođen je tačno iznad štaba flote. Pao je na krov i zapalio se. Nisu uspeli da izvedu udar. Bravo momci“, rekao je on.

Nekoliko drugih napada dronovima prijavljeno je tokom noći na Krimu, uključujući i jedan u vazduhoplovnoj bazi.

Ruski mediji navode da je u petak sprečen napad na luku na zapadu Krima. Video snimci pokazuju kako ruska protivvazdušna odbrana presreće ciljeve na nebu iznad Sevastopolja, Jevpatorije i Zaozerna.

Foto:STRINGER / AFP / Profimedia

„Napadi na Krim imaju psihološki efikat na Rusiju“

Zapadni zvaničnici, koji nisu imenovini, razgovarali su sa novinarima o pozadini nedavnih napada na Krimu. Istakli su da je udari na Krim imaju velike psihološke i operativne efekte na moskovske snage.

Dodali su da je Crnomorska flota sada svedena na nešto više od obalske flote, koja mora da zauzme oprezna stav zbog ukrajinskih napada. Neuspesi su primorali flotu da zauzme oprezan odbrambeni stav.

U aprilu je Ukrajina potopila vodeći brod ruske flote, krstaricu „Moskva“. Raketna krstarica sa 510 članova posade predvodila je pomorski napad na Ukrajinu, ali je potonuće broda imalo simboličan i vojni udarac.

BONUS VIDEO: Eksplozije na Krimu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar