A1c Tylir Meyer/U.S. Air / Zuma Press / Profimedia, Costfoto / ddp USA / Profimedia, Lcpl. Michael Taggart/U.S. Marin / Zuma Press / Profimedia, Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia, A1c Tylir Meyer/U.S. Air / Zuma Press / Profimedia, EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia, Costfoto / ddp USA / Profimedia, Shutterstock

Kineska vojska saopštila je danas da je američki razarač "Hoper" ušao u kineske teritorijalne vode bez odobrenja vlasti u Pekingu.

Kineska vojska rasporedila je pomorske i vazduhoplovne snage da „prate, nadgledaju i opomenu“ brod, navodi se na zvaničnom nalogu na mreži „Vičet“ komande južnog okruga Kineske narodnooslobodilačke vojske, a prenosi Rojters.

Kako se dodaje, incident „dokazuje da su SAD otvoreni ‘kreator bezbednosnog rizika’ u Južnom kineskom moru“.

Pročitajte još...

Kina je pre nekoliko dana optužila Filipine da angažuju „strane snage“ za patroliranje u Južnom kineskom moru, aludirajući na zajedničke patrole koje od utorka sprovode filipinske i američke snage.

SAD i Kina su ranije ovog meseca razgovarale o pomorskim pitanjima, uključujući Južno kinesko more, a američka strana je rekla da je zabrinuta zbog, kako tvrdi, tamošnjih „opasnih i nezakonitih“ kineskih akcija, saopštio je Stejt dipartment.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare