Ukrajinski vojnici Ukrajina vojska Kijev
vojnici Foto:EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Roditelji dvojice kubanskih tinejdžera koji su prevarom poslati na front u Ukrajini, kažu da već nedeljama nisu razgovarali sa svojim sinovima.

Aleks Rolando Vegas Diaz i Andorf Antonio Velaskez Garcija, obojica 19-godišnjaci, odleteli su u Rusiju krajem avgusta nakon što im je tamo obećan „rad na građevini“ uz bolja primanja, kažu njihovi roditelji.

Očekivali su da će obavljati građevinske poslove, ali umesto toga dobili su oružje i poslati na treću liniju ruske odbrane u Ukrajini, gde su s vremenom oboleli zbog dehidracije i neuhranjenosti, rekli su kubansko-američkom influenseru Alamu Lambertu u intervjuu krajem avgusta, prenosi Business Insider.

Sada su obojica nestali.

„Ne znam je li još živ. Dočepala ga se Rusija“

„Poslednji put kada sam čula nešto o svom sinu, bio je zatvoren u ćeliji s drugim dečkom i trebalo je da ponovo budu poslati na front“, rekao je Andorfov otac Mario Velaskez za Insider.

PROČITAJTE JOŠ:

Velaskez dodaje kako je svom sinu poslao gomilu poruka preko WhatsAppa, ali njegov sin ih nikada nije pregledao.

„Ne znam je li još uvek živ. Dočepala ga se Rusija. Ovo nije normalno. Nikada nisam bio pod ovakvim stresom. Ovo je noćna mora“, kaže otac.

Velaskez takođe kaže kako je kontaktirao kubansku vladu, predsednika i kubansku ambasadu u Meksiku gde sada živi, ali uzalud.

„Ne mogu da spavam, ne mogu da jedem, ne znam šta da radim. Ova priča mora nekako da se završi, a odgovorni moraju da plate“, kaže.

Aleksova majka Keri Diaz kaže da ona i njena porodica pate otkad su saznali da će im sin ponovno biti poslat na front.

Ukrajinski vojnici Ukrajina vojska
Ukrajinski vojnici Foto:Tanjug/AP Photo/Marienko Andrew

Garsija i Diaz dvojica su od više od 1.000 Kubanaca koji su verovatno regrutovani da se bore u Ukrajini, rekli su za Insider iz kubanske Kancelarije za ljudska prava, organizacije sa sedištem u Majamiju.

U intervjuu s Lambertom, par je izjavio kako su leteli avionom „punim Kubanaca“, s oko dvestotinak ljudi.

„Naša ideja bila je da odemo s Kube jer tamo više nismo mogli da izdržimo, i da zaradimo nešto novca kako bi pomogli svojim porodicama“, rekao je Garsija.

Poslati u rovove sa Kalašnjikovima

Kubanka imena Diana kupila im je avionske karte za Moskvu, kažu. Kada su tamo stigli ona, kubanski vojnik i Rusi uzeli su im pasoše i odvezli ih na gradilište sportske škole u Rjazanu, gradu jugoistočno od Moskve. Nakon lekarskog pregleda bili su prinuđeni prođu, kako kažu, „lažirani“ ispit za državljanstvo, što je uslov za pridruživanje ruskoj vojsci. Potom su integrisani u rusku jedinicu, obučeni kako da rukuju oružjem i poslati u Ukrajinu, nekih stotinak kilometara od prve linije fronta.

„Spavali smo u rovovima i konstantno smo morali da pazimo na napade dronovima. Oduzeli su nam mobilne telefone jer dronovi mogu da ih lociraju, a dali su nam oružje, kacige, neprobojne prsluke i Kalašnjikov“, rekao je Garsija.

Velaskez za Insider kaže da su tinejdžeri zatražili da se vrate nazad na Kubu, ali zbog toga ih je pretukao jedan ruski vojnik i zapretio im slanjem u najstariji zatvor u Rusiji. Garsija je oboleo od upale pluća, a Diaz se onesvestio na ratištu nakon nekoliko dana. Obojica su u početku bili prebačeni u bolnicu u Ukrajini, a potom u gradove u Rusiji.

„Iz dna duše kažem svim Kubancima koji razmišljaju o dolasku ovamo, nemojte to učiniti. Ovo nije normalno“, rekao je Garsija krajem avgusta.

Nakon kratkog boravka u bolnici, poslati su nazad na front, kažu njihovi roditelji.

Ipak, portparol Kancelarije Hugo Ača kaže da su tinejdžeri možda viđeni u Rjazanu u ponedeljak u grupi Kubanaca. Ača se poziva na reči ukrajinskog obaveštajca kojeg nije imenovao zbog bezbedonosnih razloga.

Ukrajina vojska
Ukrajinski vojnici Foto:REUTERS/Gleb Garanich

Kancelarija i u Americi i u Evropskom parlamentu pokušava da zastupa mladiće, ali i druge Kubance koji se bore za Rusiju. Ača kaže da su oni zapravo „žrtve trgovine ljudima zbog koje su ostali u teškom stanju izazvanom optužbama kubanske vlade“.

I na Kubi ih čeka pakao

Prošlog meseca, kubansko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kojem navodi kako će svi oni koji su učestvovali u „mreži trgovine ljudima“ aktivnoj u Rusiji za potrebe regrutovanja Kubanaca za borbu u Ukrajini biti smatrani „plaćenicima“.

Izjava znači da bi dvojica tinejdžera, kao i bilo koji drugi kubanski vojnik u Rusiji, mogli biti kažnjeni sa do 30 godina zatvora ili čak smaknućem ako se vrate kući, rekao je Ača, pozivajući se na krivični zakon Kube.

Istovremeno, SAD je ograničio zahteve za azil Kubancima koji imaju važeći pasoš, što verovatno diskvalifikuje one koji se bore u Ukrajini, a čije pasoše su zaplenile ruske vlasti po dolasku u zemlju. Njihovo učestvovanje u ruskoj vojsci, kao i državljanstvo, takođe znači da možda nikada neće moći da dobiju azil u Evropskoj uniji, kaže Ača.

„Žive su ih pokopali“, rekao je on navodeći da kubanski mladići poput Garcije ili Diaza možda nikada neće uspeti da napuste rusku teritoriju.

BONUS VIDEO: Zaustavlja se rad nuklearne elektrane Krško: „Otkrivena su ispuštanja“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar