Koncert grupe Hladno pivo na stadionu Tašmajdan, Stadion Tašmajdan
Mile Kekin, Hladno pivo Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Zambijska policija uhapsila je 7. decembra četiri para iz Hrvatske zbog sumnje da su počinili krivično delo trgovina ljudima.

Osam Hrvata, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, još uvek su u pritvoru, saznaje Jutarnji list.

Kako javlja Jutarnji, uhapšeni su Damir Magić (44) i njegova supruga N. M. (45), gitarista Hladnog piva Zoran Subošić i njegova supruga Azra, zaposlenica Ustavnog suda, veterinar Ladislav Peršić sa suprugom i aktivista za ljudska prava Noah Kraljević i njegova supruga.

Prijatelji uhapšenog gitariste nezvanično su rekli kako su Subošić i supruga planirali da usvoje dete iz Afrike, pa su pre nekoliko nedelja otišli po njega.

Zambijski mediji naveli su da imigracijski službenici na aerodromu „Simon Mwansa Kapwepwe“ uhapsili četiri para hrvatskog porekla nakon dojave koju su dobili i da dokumenti o usvajanju, a koje su izdale vlasti Konga, izgledaju kao falsifikati. Zajedno s kolegama iz Konga proveravaju autentičnost dokumentacije, potvrdio je šef policije.

Presreli su ih zajedno s decom. Jedno je staro godinu i tri meseca, a ostalo troje imaju po tri godine. Hrvati su pritvoreni odvojeno u nekoliko policijskih stanica, dok su deca predata ustanovama za socijalnu zaštitu. Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova reklo je kako se sprovodi istraga i da Hrvati ni za šta još nisu optuženi. Dobro su i posetio ih je radnik iz hrvatske ambasade.

Bonus video: Koncert Hladnog piva