Gulnara Karimova Foto:EPA/SERGEI ILNITSKY

Ćerka bivšeg uzbekistanskog predsednika Gulnara Karimova, koja je radila kao pop zvezda i diplomata, potrošila je 240 miliona dolara na imanja od Londona do Hong Konga.

Organizacija Freedom For Eurasia objavila je da je Karimova koristila britanske kompanije za kupovinu kuća i aviona sredstvima koja su stečena mitom i korupcijom.

Britanske vlasti bile su optužene da ne rade dovoljno na sprečavanju kriminalaca da u inostranstvu koriste imovinu Velike Britanije za pranje novca.

U izveštaju pomenute organizacije navedeno je da nema nagoveštaja da su oni koji su radili za kompanije koje su povezane sa Karimovom znali za bilo kakve malverzacije vezane za izvor novca.

Dugo se smatralo da je Karimova trebalo da nasledi svog oca Islama Karimova, koji je bio predsednik Uzbekistana od 1989. godine, pa sve do smrti 2016. godine.

Karimova se pojavljivala u pop spotovima pod umetničkim imenom „Guguša“, vodila je kompaniju za nakit i bila ambasador u Španiji, a 2014. godine nestala je iz javnosti.

„Najveći slučaj korupcije ikada“

Kasnije se ispostavilo da je bila privedena zbog optužbi za korupciju dok je njen otac još bio na vlasti, a 2019. godine završila je u zatvoru zbog kršenja uslova kućnog pritvora, koji joj je određen 2017. godine.

Gulnara Karimova Foto:JUNIOR / Bestimage / Profimedia

Karimova je optužena da je deo kriminalne grupe koja je kontrolisala imovinu vrednu više od milijardu dolara u 12 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Rusiju i Ujedinjene Arapske Emirate, a izveštaj Freedom For Eurasia ocenio je slučaj Karimove jednim od „najvećih slučajeva mita i korupcije svih vremena“.

U međuvremenu, Karimova i njeni saradnici prodali su deo imovine koja je navodno stečena koruptivnim sredstvima.

Dva stana u Belgraviji prodata su 2013. godine pre nego što je Karimova privedena. Kuća u Mejferu, vila u Sariju i treći stan u Belgraviji zamrzla je Kancelarija za ozbiljne prevare.

Istragom o njenoj imovini identifikovano najmanje 14 nekretnina za koje se sumnjiči da su kupljene pre nego što je ona uhapšena.

Organizacija Freedom For Eurasia navela je i firme u Londonu i na Britanskim Devičanskim ostrvima, za koje tvrdi da su ih Karimova i saradnici koristili u cilju trošenja zarade stečene kriminalom.

Gulnara Karimova Foto:EPA/SERGEI ILNITSKY

Jedan od istraživača te organizacije Tom Mejn kazao je da je „zabrinjavajuća lakoća“ sa kojom je Karimova uspela da kupi toliko imovine u Velikoj Britaniji.

„Vlastima je trebalo do 2017. godine da bilo šta urade, godinama nakon što su druge zemlje već zamrzle bankovne račune i imovinu koja je pripadala njoj“, dodao je on.

BONUS VIDEO Mladen Vuković: Bajka o tihom princu i tužnoj princezi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar