NASAMS, oružje, Džo Bajden, Vladimir Putin
Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN/JIM LO SCALZO/ALEXEI BABUSHKIN / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Kao odgovor na dodatnu količinu oružja i dronova koje Iran šalje Rusiji, američki Pentagon najavio je do sada najveću isporuku naoružanja Ukrajini. Njena vrednost se procenjuje na skoro tri milijarde dolara, a obuhvata šest naprednih protivvazdušnih raketnih sistema NASAMS, još nepoznat broj sistema protiv bespilotnih letelica pod nazivom VAMPIR, kao i gomile artiljerijske municije, radara i drugog materijala.

Očekuje se da će se planirani transferi naoružanja i vojne opreme odvijati od početka nredne godine. Amerikanci ističu da je njihov glavni fokus razvoj ukrajinske vojske na duži rok, bez obzira na to kako bi se mogao da se razvija aktuelni sukob sa Rusijom.

Ukupna vrednost pomoći je 2,98 milijardi dolara i biće isporučena preko ukrajinske inicijative za bezbednosnu pomoć (USAI). To je mehanizam američke vojne pomoći Ukrajini koji je uspostavljen pre početka ruske invazije.

„Ovaj paket će omogućiti Ukrajini da nabavi sisteme protivvazdušne odbrane, artiljerijske sisteme i municiju, protivvazdušne bespilotne sisteme i radare kako bi mogla da nastavi proces vojnog razvoja“, rekao je predsednik SAD Džozef Bajden.

Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

O kakvom se oružju radi?

NASAMS je norveško-američki sistem protivvazdušne odbrane srednjeg do velikog dometa. To je ujedno i prvi sistem iz kojeg su rakete AIM-120 AMRAAM (vazduh-vazduh) ispaljene sa zemlje.

Ukupno osam sistema, koliko će Amerikanci isporučiti, trebalo bi da Ukrajincima pruže odličnu zaštitu od letelica, projektila i dronova. Štaviše, sistem NASAMS, koji su zajednički razvili američki odbrambeni izvođač Raiteon i norveška kompanija Kongsberg, jednostavno je moderniji i efikasniji od postojećih ukrajinskih raketnih sistema zemlja-vazduh kratkog i srednjeg dometa koji datiraju iz sovjetske ere.

Iran snabdeva Rusiju

Sa druge strane, Iran je najavio pošiljku od oko 1.000 novih komada oružja Rusiji, što uključuje balističke projektile kratkog dometa zemlja-zemlja i više bespilotnih letelica, potvrdili su za CNN neimenovani zvaničnici zapadne zemlje koji prate iranski program naoružanja.

Foto: REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Ovo bi bio prvi slučaj da Iran šalje Rusiji napredne precizno navođene projektile, koje bi itekako mogle da poboljšaju položaj Moskve na frontu.

Poslednja isporuka oružja iz Irana u Rusiju uključivala je oko 450 bespilotnih letelica, koje su Rusi upotrebili u Ukrajini.

Ova nova očekivana isporuka označila bi značajno povećanje iranske podrške ruskim ratnim naporima. Iako je tačno vreme kada će pošiljka stići u Rusiju nejasna, zvaničnici veruju da će oružje definitivno biti isporučeno pre kraja godine.

Masovni napadi Rusije na ukrajinske gradove prethodnih nedelja pokazali su značaj iranskih dronova kamikaza. Oni su iskorišćeni za napade na elektro mreže u Ukrajini, što je dovelo do restrikcija struje, ali i prekida snabdevanja električnom energijom u mnogim gradovima.

Foto:profimedia.rs

Vest o upotrebi iranskih dronova stigla je neposredno nakon početka granatiranja, i to od strane građana Kijeva, koji su tada tvrdili da su videli dronove kako nadleću iznad njihovih domova.

Informaciju je ubrzo potvrdio i savetnik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Anton Geraščenko, koji je istakao da su dronovi upotrebljeni specijalno za napad na glavni grad Ukrajine.

Prema navodima ukrajinske strane, dronovi kamikaze su precizno ciljali sam centar grada, zbog čega je došlo do šest snažnih eksplozija.

Ovo je drugi put da su iranski dronovi iskorišćeni na teritoriji Ukrajine, a pre nekoliko meseci se pojavila informacija da ih je Rusija kupila od Irana.

Tada je Vlada Sjedinjenih Američkih Država objavila da će Rusija od Irana kupiti moćne dronove za potrebe rata u Ukrajini, a sve je poteklo od američkih tajnih službi.

Kako su tada istakli američki zvaničnici, Rusija više ne može sama da proizvodi bespilotne letelice i to zbog zapadnih sankcija. Iz tog razloga je izuzetno otežana nabavka komponenti i rezervnih delova koji su neophodni za konstrukciju ovih letelica.

Iranske bespilotne letelice su relativno male i lete na veoma maloj visini, što otežava ukrajinskim sistemima protivvazdušne odbrane da ih otkriju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Za razliku od većine oružja, ovi dronovi takođe mogu da se isključe ili da prekinu misiju u bilo kom trenutku, a zatim da se ponovo prebace na drugu metu u zavisnosti od toga šta operater komanduje.

Ovo ima za cilj da osigura da udari budu precizni i da se mogu prekinuti u poslednjem trenutku ako postoji rizik da će ugroziti civile ili imovinu u blizini.

Kamikaza dron koristi GPS koordinate i video u realnom vremenu za „precizno ciljanje sa niskim kolateralnim efektima“.

Lansira se iz cevi i njegova mala veličina mu omogućava da poleti sa raznih vazdušnih, morskih i zemaljskih platformi.

BONUS VIDEO Ruski kamikaze dronovi u napadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar