Foto: Handout / AFP / Profimedia

Ukrajinske snage svedene su na mala uporišta u razorenom gradu Bahmutu, koji je uprkos ograničenoj strateškoj važnosti postao najkrvavije ratno poprište. Ipak, prema ukrajinskim zvaničnicima i vojnom osoblju na terenu, napredovali su na ruskim bokovima, u pokušaju da opkole grad i prošire borbu na tom području.

Grad je sada u ruševinama. Pogledajte kako je izgledao pre godinu dana, a kako izgleda danas.

Satelitski snimci pokazuju kako je grad pre godinu dana imao veliki broj zgrada i kuća, a oko njih su se zelenili drveće i trava. Krovovi kuća u jarko crvenoj boji, posebno se ističu na ovim snimcima.

Međutim, sada nakon godinu dana teških borbi i stravičnih gubitaka, sve je sivo i tmurno. Grad je buhvalno izbrisan sa lica zemlje i deluje da gotovo ništa od njega nije ostalo. Ruševine se jasno vide na snimcima i deluje kao da je sav život isisan iz ovog mesta.

Grad na severoistoku regije Donjeck imao je oko 70.000 stanovnika pre nego što je Rusija napala Ukrajinu prošle godine, prenosi Index.hr.

Od tada je desetkovan, pogođen verovatno najžešćim borbama u ovom ratu, dok su ruske trupe i plaćenici iz Vagnerove grupe, sastavljene uglavnom od oslobođenih ruskih zatvorenika, osvajale blok po blok. Bitka za grad traje još od prošlog leta, gotovo godinu dana.

PROČITAJTE JOŠ:

U subotu je osnivač Vangera Jevgenij Prigožin tvrdio da su njegove snage napokon zauzele ceo grad, a Kremlj je objavio izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina u kojoj je pohvalio oslobađanje grada, nazivajući ga sovjetsko-ruskim imenom Artjomovsk. Ukrajina je odbacila njihove tvrdnje.

Rusko zauzimanje Bahmuta bio bi snažan simbolički uspeh za Moskvu.

Bio bi to prvi ukrajinski grad koji je Rusija zauzela od Lisičanska prošlog leta i velika prepreka za Kijev, koji je potrošio dragocenu municiju i poslao neke od svojih najsposobnijih snaga da pokušaju da osujete razorni višemesečni napad na grad.

Veruje se da su hiljade vojnika s obe strane ubijene u gotovo godinu dana intenzivnih borbi.

BONUS VIDEO: Ukrajinska vojska objavila snimke užasa iz Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar