Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je doputovao na samit G7 u Japanu u subotu, pošto su svetski lideri izdali prikriveno upozorenje Kini. Ukrajinski lider stigao je u Hirošimu avionom francuske vlade, posle zaustavljanja u Saudijskoj Arabiji.

Njegova na brzinu organizovana poseta podstakla je lidere G7 da rano izdaju saopštenje u kojem su osudili Rusiju.

Upozorili su i na „ekonomsku prinudu“, koju Peking optužuje da koristi protiv nekoliko zemalja.

Na ovogodišnjem okupljanju najbogatijih svetskih demokratija uputili su pozive nekolicini ekonomija u usponu na takozvanom Globalnom jugu, kao i Indiji i Australiji, prenosi BBC.

Na vrhu dnevnog reda je rat u Ukrajini, a pojavljivanje gospodina Zelenskog u poslednjem trenutku dalo je veću i hitnost diskusijama – kao i moć zvezde.

Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

On je stigao nekoliko sati nakon što je Vašington rekao da će obučavati ukrajinske pilote za borbene avione američke proizvodnje F-16 i omogućiti saveznicima da Kijevu obezbede napredne ratne avione – potez koji je osudila Rusija, ali je Zelenski pozdravio kao „istorijski“.

U prethodna 24 sata, drama „hoće ili neće“ o putovanju Zelenskog u Japan dominirala je ciklusom vesti. Vest o njegovoj mogućoj poseti pojavila se u petak i privukla pažnju, baš kada su lideri posetili memorijalni park mira u Hirošimi.

Ali čak i dok su se novinske kuće trudile da to potvrde, ukrajinski zvaničnici su zbunjivali signale o tome da li ukrajinski lider dolazi. To je bio znak da je, dok je njegova poseta navodno razmatrana nedeljama u razgovorima između gospodina Zelenskog i japanskog premijera Fumija Kišide, konačna odluka doneta iznenada.

Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Čak je i njegovo tačno vreme dolaska bilo obavijeno velom tajne, sve dok japanske TV stanice iznenada nisu emitovale direktan snimak njegovog dolaska na aerodrom u Hirošimi avionom koji mu je pozajmio njegov bliski saveznik francuski predsednik Emanuel Makron.

Zelenski je bio žustar nakon prizemljenja, trčao je niz stepenice u automobil koji je čekao i zaronio pravo u sastanke jedan na jedan sa raznim svetskim liderima, uključujući britanskog premijera Rišija Sunaka, koji ga je pozdravio prijateljskim „Uspeo si!“.

Sada kada je on ovde, prisustvo gospodina Zelenskog ne samo da daje pečat mirnim diplomatskim postupcima, već ih i zasenjuje.

Ali malo je verovatno da će liderima G7 smetati. Njihove dosadašnje sankcije nisu uspele da zaustave rusku invaziju, a obećanje od petka da će Rusija „izgladnjivati” resurse za njenu „ratnu mašinu” ostaje nejasno.

Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ali pošto svetski lideri bukvalno stoje rame uz rame sa Zelenskim, optika šalje čvrstu poruku Moskvi da misle na posao.

Lideri su takođe nastojali da prenesu poruku moskovskom savezniku, Kini.

Osim što su se bavili ključnim temama kao što su neširenje nuklearnog oružja i klimatske promene, u njihovom zajedničkom završnom saopštenju govorilo se o njihovoj posvećenosti indo-pacifičkom regionu, što su pokušali da pokažu pozivajući zemlje poput Indonezije, Indije…

Oni su istakli svoju podršku zemljama jugoistočne Azije i Pacifika, kojima se Peking žestoko udvarao, i pozvali na „slobodan i otvoren Indo-Pacifik“ – retoriku koja se koristila u prošlosti kao odgovor na kineske teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru.

Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Što je još važnije, lideri su zauzeli čvrst stav protiv onoga što su nazvali „ekonomskom prinudom“ – korišćenjem trgovine za maltretiranje drugih zemalja – i pozvali Kinu da „igra po međunarodnim pravilima“.

PROČITAJTE JOŠ:

Ističući svoju posvećenost „ekonomskoj otpornosti“, obećali su da će preduzeti korake da „smanje prekomerne zavisnosti u našim kritičnim lancima snabdevanja“ – što se odnosi na to kako su zemlje G7 još uvek neraskidivo povezane sa Kinom u trgovini.

Ali oni su takođe rekli da žele „konstruktivne i stabilne odnose“ sa Kinom i dodali da njihova politika „nije osmišljena da naškodi Kini niti nastojimo da osujetimo kineski ekonomski napredak i razvoj“.

Kina je u subotu izrazila „snažno nezadovoljstvo“ zajedničkom izjavom G7 i požalila se organizatoru samita Japanu, saopštilo je pekinško ministarstvo spoljnih poslova.

„G7 je insistirala na manipulisanju pitanjima vezanim za Kinu, blateći i napadajući Kinu“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova.

Samit će biti zatvoren u nedelju na kojem će govoriti Zelenski, američki predsednik Džo Bajden i Kišida.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare