Foto:Profimedia:rs; shutterstock; ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia; TASS / ddp USA / Profimedia

Proučavajući stotine satelitskih slika, BBC je identifikovao ključne tačke u značajnoj izgradnji rovova i drugih utvrđenja u južnoj Ukrajini od oktobra. Ove četiri lokacije nude uvid u to šta Rusija očekuje od kontraofanzive i na kakvu odbranu bi ukrajinske snage mogle naići.

1. Zapadna obala Krima

Krim, koji je 2014. zauzela Rusija, pre je bio poznat po svojim odmaralištima na plaži. Sada, umesto ležaljki i suncobrana, obala koja se proteže na 25 kilometara prepuna je odbrambenih struktura koje su postavile ruske trupe.

Prvo, uz obalu su „zmajevi zubi“, betonski blokovi u obliku piramide dizajnirani da blokiraju put tenkovima i drugim vojnim vozilima. Iza njih je linija rovova. Uzduž rovova može se uočiti i nekoliko bunkera.

Neki vojni analitičari sugerišu da je obrana verovatno mera predostrožnosti, a ne znak da Rusija očekuje napad s mora, budući da Ukrajina ima mali pomorski kapacitet.

2. Tokmak

Mali grad Tokmak leži na ključnoj ruti na jugoistoku zemlje koju bi ukrajinske snage mogle da iskoriste da odseku Krim od ostalih teritorija koje drži Rusija. Bilo je izveštaja da su ukrajinski civili iseljeni kako bi se grad pretvorio u vojno utvrđenje. To bi vojnicima omogućilo pristup zalihama i bazu u koju bi se mogli povući.

Severno od Tokmaka iskopana je mreža rovova u dve linije prema smeru iz kojeg bi Ukrajina morala napasti. Iza ovih rovova nalazi se prsten utvrđenja oko grada s tri sloja ocbrane. Tu je i protivtenkovski jarak. Oni su obično duboki najmanje 2.5 metara i dizajnirani da zarobe sve neprijateljske tenkove koji pokušaju da pređu.

3. Put E105

Linija protivtenkovskih jaraka i rovova sada se proteže duž deonice od 35 kilometara glavnog auto-puta E105, zapadno od Tokmaka. E105 je strateški važan jer povezuje Melitopolj koji drži Rusija na jugu sa severnim gradom Harkovom koji drži Ukrajina.

Ako ukrajinske snage pokušaju da koriste ovaj put, Rusija će ga verovatno gađati teškom artiljerijom.

4. Rivnopil, severno od Marijupolja

Luka Marijupolj ima strateški položaj između teritorija pod ruskom okupacijom na istoku i Krima na jugu. Takođe je postao simbol otpora invaziji nakon što je grupa boraca mesecima izdržavala napade dok je grad bio pod opsadom.

Budući da Rusija očekuje da će Ukrajina pokušati ponovno da zauzme Marijupolj, BBC Verify odlučio je da  pogleda teritoriju koji okružuje grad – što je dovelo do otkrića zbirke kružnih rovova.

Neki analitičari primećuju da ukrajinske snage mogu koristiti slične satelitske snimke i nadzor bespilotnih letelica kako bi identifikovale i zaobišle mnoge od tih odbrana.

BONUS VIDEO Ukrajina otkrila koliko je ruskih vojnika poginulo od početka rata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar