Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Širom Rusije ljudi se okupljaju kako bi odali počast vođi Vagnerovih plaćenika, Jevgeniju Prigožinu, koji je poginuo u neobjašnjivoj avionskoj nesreći pre 40 dana, javlja Rojters. U pravoslavlju se veruje da duša odlazi na svoje poslednje putovanje u raj ili pakao 40. dan nakon smrti.

Dok su Vagnerovi borci i drugi Rusi odavali počast u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim ruskim gradovima, ruska državna televizija nije se oglasila o okupljanjima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Prigožinov privatni avion srušio se dva meseca nakon njegovog pokušaja puča, kada su on i njegovi plaćenici preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom. Tokom pobudne srušili su nekoliko ruskih aviona i napredovali prema Moskvi, pre nego što su se zaustavili 200 kilometara od glavnog grada, prenosi Index.hr.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Kremlj je u avgustu rekao da istražitelji razmatraju mogućnost da je avion namerno srušen.

Porodica i Vagnerovci na grobu u Sankt Peterburgu

“Može ga se kritikovati zbog određenih događaja, ali on je bio rodoljub koji je branio interese domovine na različitim kontinentima”, stoji u izjavi za Telegram iz Vagnerovog sektora za regrutovanje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

“Bio je harizmatičan i što je najvažnije bio je blizak borcima i narodu. I zato je postao popularan kako u Rusiji, tako i u inostranstvu“, navodi se.

PROČITAJTE JOŠ:

Na njegov grob u Sankt Peterburgu, njegova majka, Violeta, i njegov sin, Pavel, položili su cveće dok su pristalice mahale Vagnerovim crnim zastavama na kojima se nalazi lobanja i moto „Krv, čast, domovina, hrabrost“.

„Bio je pravi autoritet, vođa“, rekao je Rojtersu Mihail, vojnik u ruskim oružanim snagama.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Putin je isprva proglasio Prigožina izdajnikom, ali je kasnije sklopio dogovor s njim kako bi ublažio krizu. Vagnerovi plaćenici su od tada napustili svoj egzil u Belorusiji i vratili se na ukrajinski front u Donjecku oblast.

BONUS VIDEO: Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar