Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Odluku da se sahrana Jevgenija Prigožina zadrži u tajnosti doneli su administracija ruskog predsednika Vladimira Putina i bezbednosne službe, izjavila su dva vršioca dužnosti ruskih zvaničnika za Moskov tajms pod uslovom da ostanu anonimni zbog osetljivosti ovog pitanja.

Čak i nakon njegove smrti 23. avgusta u avionskoj nesreći u blizini rezidencije predsednika Vladimira Putina u Valdaju, Prigožin, vođa plaćenika grupe Vagner koji je pokrenuo oružanu pobunu protiv ruskog vojnog vrha pre dva meseca, ostaje razlog za zabrinutost u Kremlju.

„Cilj je bio da se obezbedi da prilikom spuštanja kovčega sa Prigožinovim telom u grob ne bude masovnih okupljanja građana, plaćenika i simpatizera, kao ni prenosa i fotografija na društvenim mrežama od ulaza na groblje“, rekla su dva ruska zvaničnika za Moskov tajms.

Format sahrane bio je predmet nekoliko konsultacija u kojima su učestvovali visoki zvaničnici Kremlja i oficiri Federalne službe bezbednosti (FSB), rekli su zvaničnici, prenosi Moskov tajms.

U ovim razgovorima je učestvovao prvi zamenik šefa kabineta Kremlja Sergej Kirijenko, koji nadgleda unutrašnju politiku, pošto je sahrana bila direktno povezana sa rejtingom i popularnošću ruskog predsednika. Prisutni su bili i službenici nekoliko obaveštajnih agencija.

Javna reakcija na Prigožina, njegova pobuna i kasnija smrt duboko su uznemirili rusko rukovodstvo.

Tokom njegove pobune 24. juna, Prigožina i njegove borce srdačno su dočekali mnogi Rusi dok su zauzeli Rostov na Donu, dok vojska i specijalne službe nisu pružile značajan otpor oružanim jedinicama Vagnera koje su se približavale prestonici – što je uzdrmalo sliku o Putinovoj nepokolebljivoj vladavini.

Nakon što se njegov avion srušio prošle srede, ljudi su položili cveće na spontane spomenike u nekoliko gradova širom zemlje u znak sećanja na Prigožina, ličnosti poznate po svom populističkom imidžu „čoveka iz naroda“, koliko i po njegovoj brutalnosti.

„Prigožin je svojim zahtevom za pravdom, oštrim i često istinitim izjavama izazvao emocije među Rusima i kao formalni heroj Rusije, i kao ‘narodni heroj’. Da li su nam potrebni heroji koji su marširali na Moskvu? Ne“, rekao je zvaničnik ruske vlade za Moskov tajms o logici ponašanja vlasti.

„Ovde se čak i ne radi o izdaji, već o pitanju poniženja. Mislim da rukovodstvo zemlje nije moglo da mu oprosti“, rekao je drugi zvaničnik, pozivajući se na Putinov široko poznati stav da je lična izdaja neoprostiv zločin.

Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Kremlj je nazvao glasine o mogućoj umešanosti u Prigožinovu smrt „apsolutnom laži“.

Na sastancima sa Kremljom i bezbednosnim zvaničnicima odobren je plan da se Prigožinova sahrana održi uz minimalnu verovatnoću negodovanja ili protesta javnosti. Specijalne službe su imale zadatak da obezbede da se sahrana održi pod „dimnom zavesom“, sprovodeći operaciju da obmane javnost i medije o mestu sahrane.

Na dan sahrane, novinski izveštaji i kanali društvenih medija tvrdili su da su pripreme za ceremoniju u toku na nekoliko groblja u Sankt Peterburgu, pa čak i na jednom u moskovskoj oblasti.

Njegovo pravo mesto sahrane, Porohovsko groblje u Sankt Peterburgu, nije pomenuto ni u jednom od ovih izveštaja, a Prigožinova pres služba ga je otkrila tek nakon što je sahrana završena.

Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

I nakon završetka ceremonije, desetine policajaca čuvali su prilaz groblju. Novinar „Njujork tajmsa“ izvestio je da je bio svedok kako je jedinica za eksplozive pregledala mesto grobnice.

Kada je u sredu ujutro konačno odobren pristup mestu, automobili su se poređali u saobraćajnoj gužvi dugoj 2 kilometra na ulazu u groblje, izvestila je lokalna novinska agencija Fontanka.

Putin je tokom svog života lično Prigožinu dodelio titulu Heroja Rusije, status koji podrazumeva raskošnu pogrebnu ceremoniju uključujući počasnu pratnju, počasnu stražu, državnu zastavu, vojni orkestar i artiljerijski pozdrav.

Na Prigožinovoj memorijalnoj ceremoniji ništa od ovoga nije viđeno.

Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Skromna ceremonija trajala je oko 40 minuta i prisustvovalo joj je 20-30 ljudi, uglavnom Prigožinovi rođaci i bliski prijatelji, prenelo je nezavisno izdanje Agentstvo. Ovo je navodno urađeno da bi se osigurala maksimalna kontrola i sprečili bilo kakvi poremećaji.

Zvaničnici Kremlja imali su zadatak da ućutkaju medijsko izveštavanje o ceremoniji i minimiziraju reakciju javnosti, rekli su zvaničnici koji su razgovarali za Moskov tajms.

PROČITAJTE JOŠ:

Nezavisne ruske novinske kuće su primetile da su informacije o Prigožinovoj sahrani, kao i o samoj nesreći, praktično ignorisane od strane ruske državne televizije.

Čak i nakon što je kovčeg sa Prigožinovim telom položen u zemlju i sve je bilo gotovo, državni emiteri su malo obraćali pažnju na događaj u svojim centralnim večernjim informativnim emisijama. Samo jedan od tri glavna televizijska kanala izdvojio je kratak jednominutni termin da pomene sahranu vođe Vagnera.

Nezavisni politički ekspert Tatjana Stanovaja nazvala je Prigožinovu sahranu „kulminacijom tajne operacije usmerene na njegovu eliminaciju“.

Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky

„Sproveden pod strogim nadzorom bezbednosnih agencija, ceo proces je bio obavijen velom tajne i uključivao je obmanjujuće taktike“, rekla je Stanovaja.

Ruski biznismen koji je lično poznavao Prigožina rekao je da rusko rukovodstvo ne vidi razlog da ga sahrani kao heroja.

„Odlučili su da nema potrebe da ga ponovo promovišu i da nema potrebe za bilo kakvom hajkom“, rekao je biznismen.

„Zašto su im potrebni takvi mučenici? Zašto sebi stvarati problem?“, dodao je.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar