Foto: Shutterstock, Handout / AFP / Profimedia

Dve nedelje nakon šokantnog nestanka podmornice Titan, otkirveno je da je podmornca, koju je ceo svet pratio bez daha, implodirala samo sat i 45 minuta nakon zarona. Tada je izgubljena komunikacija između podmornice Titan i njenog matičnog broda "Polar prince". Počela je višednevna potraga, koja se tragično završila - cela posada, uključujući 19-godišnjeg tinejdžera, poginula je u katastrofalnoj imploziji. Ipak, tih 105 minuta, svi su mislili da će obilazak istorijskih olupina biti avantura koju će pamtiti celog života.

Pet putnika podmornice svoje poslednje trenutke je provelo slušajući muziku u potpunom mraku i posmatrajući stvorenja u dubini, otkrila je Kristin Davud, supruga jednog od putnika  Šahzade Davuda i majka Sulejmana.

Foto: Društvene mreže

Kako je porodica Davud istakla, otac i sin su bili jedan drugom najveća podrška i negovali su zajedničku strast za avanturom i istraživanjem svega što im svet može ponuditi.

Majka Kristin Davud ispričala je da je Sulejman, student univerziteta u Glazgovu, u podmornicu poneo svoju rubikovu kocku, jer je hteo da obori svetski rekord. Uspevao je da je složi za 12 sekundi.

„Rekao je, rešiću rubikovu kocku 3.700 metara pod morem, kod Titanika“, ispričala je majka i dodala da su se ona i ćerka zaklele da će pokušati da završe Rubikovu kocku u Sulejmanovu čast.

Sulemanova bivša škola u Sariju, opisala je bivšeg učenika kao „izvanrednog mladića” rekavši da bi njegov „ubedljivi entuzijazam” mogao da ispuni prostoriju.

Kristin je takođe rekla da je njen suprug bio ljubitelj istorije i da je bio opsednut dokumentarcima.

Foto: Društvene mreže

Supružnici su se upoznali na fakultetu, kada Kristin nije znala ni reč engleskog. Porodica je volela zajedno da putuje o čemu svedoče i slike na njegovom Instagram profilu. Tako su se tog kobnog dana, 18. juna, porodično ukrcali na brod podmornice „Polar Prince“ ni ne sluteći da je to poslednji trenutak koji će provesti zajedno.

Kristin i 17-godišnja ćerka Alina bile su na brodu i kada je stigla jeziva vest da je komunikacija sa podmornicom Titan izgubljena.

Foto: EPN/Newscom / Newscom / Handout / AFP / Profimedia

Nadu o pronalasku muža i sina Kristin je izgubila kada je prošlo 96 sati od zarona, jer je to ukazivalo na strašnu činjenicu – posada je ostala bez kiseonika.

Ona je dodala da je ekspedicija do istorijske olupine bila planirana još 2020. godine, ali otkazana je zbog pandemije koronavirusa.

Foto: JLPPA / Bestimage / Profimedia

„Povukla sam se i svoje mesto dala Sulejmanu, jer je on zaista želeo da ide, a ja sam bila srećna što će se njihov san (Sulejmanov i Šahzadin) napokon ostvariti“, rekla je ona.

Porodica Davud inače je među najbogatijima u Pakistanu, ali ima jake veze sa Velikom Britanijom i veruje se da živi u vili u Sariju. Šahzadin otac Husein je predsednik korporacije „Davood Hercules“, koja proizvodi hemikalije, i „Engro Corporation“, koja proizvodi đubriva.

Implozija

Bivši mornarički doktor Dejl Mol otkrio je da je smrt koju su doživeli članovi posade bila „brza i bezbolna“ i da se sve dogodilo iznenada.

Podmornica Titan Foto:OceanGate Expeditions/Handout via REUTERS/HarperCollins France/Handout via REUTERS/Courtesy of Jannicke Mikkelsen/via REUTERS/REUTERS/Shannon Stapleton/Courtesy of Engro Corporation Limited/via REUTERS

„Upalite svetlo, a onda se prekidač isključi. Živ si jednu milisekundu, a sledeću si mrtav“, objasnio je on.

Podmornica je bila zaštićena komorom pod pritiskom, zapečaćenom kapsulom koja drži unutrašnji pritisak znatno višim od pritiska okoline, sistemom gasa pod pritiskom za kontrolu unutrašnjeg pritiska i dovodom gasa za disanje za putnike.

I dalje je nejasno na koji način je probijena komora koja je bila pod pritiskom, ali implozija može da bude posledica curenja, nestanka struje ili malog požara od električnog kratkog spoja.

Foto: Action Aviation via AP

„Implozija je nasilna i trenutna. Pritisak cepa trup podmornice, a ljudi unutra su smrskani. Kada postoji veći spoljašnji pritisak, veći od onog što podmornica može da izdrži, unutrašnjost se uništava“, objasnio je Mol.

Prema magazinu „Scientific American“, da je podmornica bila blizu Titanika, doživela bi veći pritisak od ujeda velike bele ajkule.

Foto:OceanGate Expeditions via AP/Shutterstock/Sun_Shine/Tanjug/AP Photo/Ed Komenda

Podsetimo, američka obalska straža navela je da je ostatke Titana pronašlo robotsko plovilo spušteno sa kanadskog broda, na nešto manje od 500 metara od pramca olupine Titanika, na dubini od oko četiri hiljade metara u udaljenom delu Severnog Atlantika.

Zvaničnici obalske straže kazali su da su među ostacima podmornice pronađeni okvir za pristajanje podmornice i zadnji poklopac.

Pročitajte još...

Oni sumnjaju da su u olupini podmornice pronađeni i ljudski ostaci i trenutno je u toku analiza koja će to utvrditi.

Posadu su činili direktor kompanije „OceanGate“ Stokton Raš, pakistanski tajkun Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Sulejman, britanski avanturista Hamiš Harding i stručnjak za Titanik Pol-Anri Naržole.

BONUS VIDEO Nestala podmornica u obilasku ostataka broda Titanik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar