Foto:OceanGate Expeditions via AP/Shutterstock/Sun_Shine/Tanjug/AP Photo/Ed Komenda

Iako jeziv, zvuk koji se čuo u trenutku kada je Titan implodirao, okončao je živote cele petočlane posade ove podmornice. Međutim, pre nego što je objavljeno da je zvuk ono što su mnogi u američkoj obalskoj straži pretpostavili da jeste, vlasti su htele da pronađu dokaze koji bi potkrepili njihovu sumnju. U te svrhe, iskorišćen je "super tajni" uređaj koji je potvrdio crne slutnje.

Nakon gubitka veze sa podmornicom, američki komandanti su bili sigurni da je došlo do implozije. Utvrđivanje njihovih hipoteza bilo je moguće zahvaljujući „strogo tajnom“ uređaju, kako ga je opisao novinar CNN-a Oren Liberman. Iako uređaj nije bio od pomoći posadi podmornice, pokazao se korisnim u potrazi za nestalom podmornicom.

Podmornica Titan Foto:Tanjug/Paul Daly/The Canadian Press via AP

U pitanju je sistem senzora koji je bio u stanju da uhvati zvukove koji su ranije odbačeni kao SOS signali, dajući nadu čak i onima koji su najviše sumnjali u pronalazak i spasavanje posade. Međutim, informacije koje su isplivale iz morskih dubina bile su mešavina dobrih i loših vesti. „Dobra“ je bila to što je smrt posade nastupila trenutno, a loša to što nikada nije ni bilo šanse da posada bude spasena.

Pošto je zvuk izuzetno dobro proticao kroz tečnost, američka vojska je konstruisala mrežu akustičnih senzora koji rade u okeanu, što olakšava detekciju implozije. To je zato što se zvuk snima sa velikom jasnoćom, osiguravajući tako da glasan šum ne može da prođe neprimećeno. Kada se slušni podaci obrađuju, može da se prati poreklo i epicentar zvuka.

Podmornica Titan Foto:Tanjug/Paul Daly/The Canadian Press via AP

Korišćenje ovih podataka potvrdila je američka obalska straža i mornarica. Nažalost, dok su se milioni širom sveta nadali da će putnici podmornice biti spaseni, Titan je implodirao, stapajući se sa tihom i beskonačnom tamom morskog dna.

Podsetimo, američka obalska straža navela je da je ostatke Titana pronašlo robotsko plovilo spušteno sa kanadskog broda, na nešto manje od 500 metara od pramca olupine Titanika, na dubini od oko četiri hiljade metara u udaljenom delu Severnog Atlantika.

Podmornica Titan Foto:REUTERS/David Hiscock

Zvaničnici obalske straže kazali su da su među ostacima podmornice pronađeni okvir za pristajanje podmornice i zadnji poklopac.

Oni sumnjaju da su u olupini podmornice pronađeni i ljudski ostaci i trenutno je u toku analiza koja će to utvrditi.

Pročitajte još...

Svih petoro ljudi u podmornici poginulo je 18. juna u imploziji Titana nakon zarona od oko devedeset minuta čiji je cilj bio razgledavanje čuvene olupine Titanika.

Posadu su činili direktor kompanije „OceanGate“ Stokton Raš, pakistanski tajkun Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Sulejman, britanski avanturista Hamiš Harding i stručnjak za Titanik Pol-Anri Naržole.

BONUS VIDEO Brod koji je potonuo na svom prvom i jedinom putovanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar