Aleksandar Vučić. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Države Evropske unije glasale su za osmi paket sankcija Rusiji koje podrazumevaju ograničavanje cena ruske nafte koje izvoze treće zemlje. Nakon usvajanja ove odluke, Srbija neće moći da uvozi naftu iz Rusije preko Janafa, čime su se sankcije uvedene Moskvi praktično prenele i na našu državu.

Prvobitni predlog Evropske komsiije predviđao je izuzetak kad je reč o snabdevanju sa Jadranskog naftovoda, ali je na insistiranje pojedinih država članica EU taj predlog odbijen, jer je stav da nema opravdanja zbog kog bi Srbija bila izuzeta.

Pročitajte još...

Po objavljivanju ove vesti, režimski mediji su preneli da je šef srpske države „u šoku“, da ga je ova odluka iznendila i ajavljen je njegov „žestoko odgovor EU“.  Odmah je stiglo objašnjenje da iza svega stoji Hrvatska i da je reč o neprijateljskom aktu prema našoj zemlji.

„Ova odluka je sve promenila. Govorila sam da će predsednik biti pod ogromnim pritiskom, danas nakon ove sramotne odluke Evropske unije, Vučić će dati žestok odgovor na sankcije na kojima je insistirala Hrvatska. Najiskrenije mislim da će oni danas videti ko je Aleksandar Vučić. Mislim da do sada nisu videli Vučića, koji ima jake argumente kojima će da im pokaže svu njihovu bruku“, rekla je premijerka Ana Brnabić jutros na TV Hepi.

Zanimljivo je, međutim, da su predstavnici vlasti, u prvom redu predsednik Srbije, za ovu odluku znali još pre mesec i po dana. I ne samo da su znali za tu odluku, već je i predsednik u jednom od svojih dramatičnih obraćanja javnosti najavio da će Srbija biti pod sankcijama.

„Pa da bismo pričali o glupostima, da ne bismo pričali o tome šta ćemo sa strujom, šta ćemo sa naftom, od 1. novembra nema više ruske nafte za nas, mi smo pod sankcijama. Da ne bismo pričali o gasu, o mazutu i uglju… Samo pričamo o glupostima, jer nam je najlakše da pričamo o glupostima, jer to najbolje znamo i u kafani da radimo, gde nema nikakve odgovornosti“, rekao je Vučić danas nakon razgovora sa Srbima sa KiM.

Eventualni šok kod predsednika države mogla je da izazove spoznaja da se prešao u računici, imajući u vidu da je Srbija obuhvaćena novim paketom sankcija početkom oktobra, a ne 1. novembra.

BONUS VIDEO: Kako Vučić plaši narod i kuka nad sudbinom zbog raznih teških situacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare