Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodno je "pobesneo" nakon odluke Evropske unije da u okviru osmog paketa sankcija Rusiji zabrani Srbiji uvoz ruske nafte preko Janafa. Iako iz medija pod kontrolom vlasti i državnog vrha stižu informacije kako će predsednik "brutalno odgovoriti" u lice evropskim liderima, prema informacijama do kojih je došao portal Nova.rs, taj "brutalni odgovor" ipak će saopštiti u kameru jedne prorežimske TV stanice.

Države Evropske unije glasale su za osmi paket sankcija Rusiji koje podrazumevaju ograničavanje cena ruske nafte koje izvoze treće zemlje. Nakon usvajanja ove odluke, Srbija neće moći da uvozi naftu iz Rusije preko Janafa, čime su se sankcije uvedene Moskvi praktično prenele i na našu državu.

Pročitajte još....

Prvobitni predlog Evropske komsiije predviđao je izuzetak kad je reč o snabdevanju sa Jadranskog naftovoda, ali je na insistiranje pojedinih država članica EU taj predlog odbijen, jer je stav da nema opravdanja zbog kog bi Srbija bila izuzeta.

Po objavljivanju ove vesti, režimski mediji su preneli da je šef srpske države „u šoku“, da ga je ova odluka iznendila i najavljen je njegov „žestok odgovor EU“. Taj „žestok odgovor“ najpre će biti saopšten u kameru jedne prorežimske televizije, s obzirom na to da se tokom dana očekuje Vučićevo obraćanje iz Praga.

Šta je JANAF?

Jadranski naftovod je izgrađen 1979 godine kada je prvi tanker sa sirovom naftom stigao na terminal Omišalj na ostrvu Krk. To je tada bio deo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. JANAF-om se distribuira nafta za potrebe rafinerija u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj Republici.

BONUS VIDEO  Kako Vučić plaši narod i kuka nad sudbinom zbog raznih teških situacija

Komentari

Svi komentari (2)