Aleksandar Šapić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Dušan Petričić/Nin

"Pun kofer" afera gradonačelnika Aleksandra Šapića u ovonedeljnom broju NIN-a u svom stilu predstavio je karikaturista Dušan Petričić. Pod nazivom "Šampionski", Petričič je Šapića predstavio kao vaterpolistu koji se davi u fekalijama u koje se sam "uvalio" usled svih afera.

Samo za godinu dana, političku karijeru gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića obeležio je niz skandala – od nelegalno izgrađene vile, preko afere sa vilom u Trstu, pa da najnovijeg skandala sa turskom firmom “Kentkart”.

Upadljivo je da SNS, stranka čiji je potpredsednik Šapić ćuti na njegove “greške u koracima”. Ne oglašavaju se ni lider stranke Aleksandar Vučić, niti premijerka Ana Brnabić, koja je poverenica stranke za Beograd, niti drugi partijskoi prvaci.

Foto: FoNet/Beoinfo

Ukoliko bi tehnički, već ovog meseca Aleksandar Šapić podneo ostavku na mestu gradonačelnika Beograda, iza sebe ostavio bi političko nasleđe koje je obeleženo brojnim aferama.

Pored reforme javnog prevoza i najave besplatnih vrtića, što su ključna obećanja Šapićevog “stolovanja” Beogradom, njegov mandat obeležio je i niz afera, iz kojih je pokušavao da se iščupa.

Najpre, do javnosti su stigle informacije da Šapićeva vila na Bežanijskoj kosi u trenutku gradnje, a pre nego što je on postao njen vlasnik, nije imala građevinsku dozvolu.

Tada je na sajtu Katastra bilo naznačeno da je pokrenut postupak za legalizaciju. Međutim, i renoviranje tog objekta našlo se pod lupom javnosti. Naime, pojedine komšije pozivale su inspekciju, navodeći da aktuelni gradonačelnik nelegalno dograđuje objekat i da za to nema građevinsku dozvolu.

Nakon toga, pojavila se afera sa vilom u Trstu, gde prema pisanju BIRN-a, Šapić nije prijavio vilu u Trstu vrednu 820.000 evra i prekršio je zakon je to nije pravio Agenciji za sprečavanje korupcije. Samo što se stišala „bura“ oko ovo afere, desila se nova afera. Gradonačelnikom šef kabineta, Nenad Milanović pretio je i nudio namešten tender turskim partnerima ukoliko pristanu na sporazumni raskid ugovora. BIRN je objavio i audio zapis, čime je javnost dobila crno na belo na koji način se dogovara vrh Beograda.

Takvo nasleđe bilo je, očigledno, dovoljna inspiracija karikaturisti Dušanu Petričiću da naslika novu karikaturu na kojoj se da se gradonačelnik davi u fekalijama u koje se sam „uvalio“.

Dušan Petričić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovu karikaturu možete pogledati u ovonedeljnom izdanju NIN-a.

***

Bonus video: Grad usvojio odluku o raskidu sa Kimkartom, Šapić k’o Brus Li

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar