Samo za godinu dana, političku karijeru gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića obeležio je niz afera – od nelegalno izgrađene vile, preko afere sa vilom u Trstu, pa da najnovijeg skandala sa turskom firmom “Kentkart”. Upadljivo je da SNS, stranka čiji je potpredsednik Šapić, ćuti na njegove “greške u koracima”. Ne oglašavaju se ni lider stranke Aleksandar Vučić, niti premijerka Ana Brnabić, koja je koordinatorka za Beograd, niti drugi prvaci. Jedino su se oglasili Vladimir Đukanović i Darko Glišić kojima je Šapić odmah odgovorio. Zbog uporne ćutnje iznova se postavlja pitanje – kakvu je političku sudbinu Šapiću namenila stranka u kojoj je potpredsednik?

Ukoliko bi hipotetički, već ovog meseca Aleksandar Šapić podneo ostavku na mestu gradonačelnika Beograda, iza sebe ostavio bi političko nasleđe koje je obeleženo brojnim aferama. Sa čela predsednika opštine Novi Beograd Šapić je stigao da promeni određene stvari u gradu, popravi narušeni imidž i pad popularnosti koji je obeležio mandat bivšeg gradonačelnika Zorana Radojičića i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

Ipak, nekadašnji proslavljeni vaterpolista nije doneo veliku promenu rejtinga SNS. Naprotiv, ukupno, SNS je dobila manje glasova nego u prethodnom izbornom ciklusu, što je bio signal da Šapić nije “prodrmao biračko telo“ i podstakao Beograđane da daju veću podršku najjačoj stranci.

Aleksandar Šapić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Pored reforme javnog prevoza i najave besplatnih vrtića, što su ključna obećanja Šapićevog “stolovanja” Beogradom, njegov mandat obeležio je i niz afera, iz kojih je pokušavao da se iščupa.

Najpre, do javnosti su stigle informacije da Šapićeva vila na Bežanijskoj kosi u trenutku gradnje, a pre nego što je on postao njen vlasnik, nije imala građevinsku dozvolu. Tada je na sajtu Katastra bilo naznačeno da je pokrenut postupak za legalizaciju. Međutim, i renoviranje tog objekta našlo se pod lupom javnosti. Naime, pojedine komšije pozivale su inspekciju, navodeći da aktuelni gradonačelnik nelegalno dograđuje objekat i da za to nema građevinsku dozvolu.

Bezanijska kosa Sapic kuca
Kuća Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

BIRN je potom objavio da je Opština Novi Beograd nezakonito legalizovala nelegalno dograđeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi, iako nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da se taj objekat ozakoni.

Nakon toga, pojavila se afera sa vilom u Trstu, gde prema pisanju BIRN-a, Šapić nije prijavio vilu u Trstu vrednu 820.000 evra i prekršio je zakon je to nije pravio Agenciji za sprečavanje korupcije. Samo što se stišala „bura“ oko ovo afere, desila se nova afera. Gradonačelnikom šef kabineta, Nenad Milanović pretio je i nudio namešten tender turskim partnerima ukoliko pristanu na sporazumni raskid ugovora. BIRN je objavio i audio zapis, čime je javnost dobila crno na belo na koji način se dogovara vrh Beograda.

Aleksandar Šapić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Tokom svih ovih afera vrh SNS nije organizovano pružao podršku gradonačelniku. Naprotiv, osim izjave predsednika Izvršnog odbora SNS Darka Glišića koji je poručio da ako je bilo kršenja zakona, mora i da se odgovara, što je slično rekao i poslanik SNS Vladimir Đukanović, SNS je proglasio omertu na podršku ili kritiku Šapiću. Predsednik SNS Aleksandar Vučić, iako često gostuje na televizijama i koristi javni prostor da odgovori na različite dnevnopolitičke teme, ovoga puta nije komentarisao Šapića i gradsku politiku.

Dejan Bursać sa Instituta za političke studije napominje da je upadljivo da se vrh SNS nije oglasio po ovom pitaju, ali podseća da je i ranije bilo sličnih sitaucija sa pojedinim funkcionerima sa kojima vrh SNS ne želi previše da se asocira.

Foto: N1

„Bilo i ranije situacija da stranka pusti te funkcionere da se sami izbore sa svojim aferama. To tumačim kao poruku njima da je njihova pozicija na vetrometini, ali i neka vrsta disciplinovanja kojima je SNS prilično sklona. SNS time u javnosti želi da do do znanja funkcionerima ili koalicionim partnerima da na neki način nisu zadovoljni radom tih ljudi“, ističe Bursać za Nova.rs.
Naš sagovornik kaže da se dosta spekuliše da se sve ovo dešava u kontekstu mogućih izbora u Beogradu.

„Podsetiću da naredne godine u Beogradu dolaze lokalni izbori u 140 lokalnlih samoupravu, ali ne i u gradu Beogradu. Međutim, to se može percipirati kao poruka Šapiću da je njegova pozicija takva da vrlo lako može biti ugrožena i možda spojena sa tim izborima koji dolaze. Kao što sam rekao, nije to nešto što je neobično u SNS, dešavalo se i ranije, ali je definitvno neka vrsta političke poruke“, zaključuje Bursać.

Kao što je Nova i ranije objavljivala, Šapić je već dobijao određene poruke i signale iz vrha SNS. Određene trzavice u odnosu dva Aleksandra (Vučića i Šapić prim. aut) pojavili su se zbog odluke oko komemoracije Milutina Šoškića u Skupštini Grada, da njihov odnos dodatno eskalirao nakon odluke gradonačelnika da omogući besplatne vrtiće i udžbenike najmlađim Beograđanima.

Foto: FoNet/Beoinfo

Pre nego što je usvojen novi budžet Beograda za 2023. godinu, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić saopštio je da će Grad pokriti troškove besplatnih udžbenika za sve osnovce u glavnog gradu, ali i vrtiće za najmlađe stanovnike Beograda. Ovakvu odluku deo javnosti tretirao je kao populističku, s obzirom na to da je gradonačelniku funkcija dovedena u pitanje istog trenutka kad je na nju došao, pa se veruje da je ovo pokušaj da pridobije određene poene kod biračkog tela uoči eventualnih izbora.

S druge strane, lider naprednjaka, takođe poput Šapića sklon populističkim merama, zamerio je svom stranačkom kolegi na ovoj odluci.

Od tada, dva Aleksandra se retko sastaju, a još ređe pružaju međusobnu podršku jedan drugom.

Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu napominje da je Šapić “preveslao” SNS, te da se sprema sam da izađe na iduće izbore.

„Mislim da je Aleksandar Šapić u svojih prvih skoro godinu dana na čelu Beograda praktično ‘preveslao’ SNS. Prvo je postao gradonačelnik kao potpredsednik te stranke, iako je ona doživela najveći brodolom upravo na Novom Beogradu. Onda je izobećavao svašta, bez koordinacije sa republičkom vladom i strankom – i tako ih stavio u šah: ili će ga podržati po svaku cenu, ili će on njih okriviti što obećanja nisu ispunjena. I treće, praktično je obesmislio naplatu karata u gradu, raskinuo loš ugovor sa Kentkartom, ali bez sporazuma i plana b – i tako sve troškove raskida i svojih drugih loših poteza, odložio za posle izbora“, objašnjava sagovornik Nove.

Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On dodaje da mu sve ovo ukazuje da se radi o lošem menadžeru, ali dobrom populisti, koji se verovatno sprema da izađe sam, pod svojim imenom na vanredne gradske izbore.

„Pretpostavljam da je uveliko u razgovorima sa strankama desice, da ga podrže ili pre, mada verovatnije posle izbora za novi mandat“, zaključuje Jovanović.

Bonus video: „Prećeno mi je tim snimkom“: Aleksandar Šapić o optužbama kompanije Kentkart

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare