Borko Stefanović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović je, u odvojenim razgovorima sa ambasadorom Izraela u Srbiji Jahelom Vilanom i političkim savetnikom iz Kancelarije Ujedinjenih nacija Jevgenijem Razdoroznijem, ocenio da je za Srbiju neophodno da usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Na interesovanje sagovornika, Stefanović je istakao da opozicija u novom sazivu skupštine vodi pet skupštinskih odbora, od kojih je jedan Odbor za spoljne poslove i da su pitanja koja se tiču ovog Odbora trenutno jedna od najznačajnijih ne samo za Srbiju, već i za region.

Stefanović je rekao da će u narednom periodu pred Odbor i pred narodne poslanike podneti pitanje usklađivanja spoljne politike RS sa spoljnom politikom EU, čije će prihvatanje ili pak odbijanje vrlo jasno pokazati kojim kursom Srbija želi da nastavi svoj put spoljne politike.

I ambasador Vilan i predstavnik UN Razdoroznij interesovali su se za pregovore Beograda i Prištine iz perspektive predsednika Odbora za spoljne poslove skupštine, a Stefanović je naveo da dijalog stagnira, ali da i za ovo otvoreno pitanje postoji rešenje, koje bi pomirilo dve strane, a i smanjilo tenzije u regionu sa sličnim problemom.

Objasnio je da je za obe strane najdelotvornije da potpišu sporazum kojim bi se napustila politika simbolizma, te obuhvatile sve smetnje koje koče dijalog, sem međusobnog priznanja, navodi se u saopštenju.

Stefanović je ponovio da se od Srbije ne sme tražiti priznanje Kosova, ali da se zajedničko rešenje mora naći što pre. On je istakao da svaka zemlja u politici mora da se vodi svojim interesima, te da bi i Srbija trebala da prestane da se vodi emocijama, već interesima za svoje građane.

Stefanović je sa Razdoroznijem komentarisao i potencijalni pristup Kosova Ujedinjenim nacijama i istakao da je ovakvo rešenje za Srbiju neprihvatljivo i da se ovo pitanje treba rešiti na međunarodnom nivou.

Sagovornici su pričali i o energetskoj diversifikaciji regiona i njegovoj stabilizaciji po tom pitanju. Predsednik Odbora je rekao da je za takav poduhvat neophodna podrška Evropske unije, kao i pozamašan budžet koji bi omogućio dopremanje energije iz različitih zemalja.

***

BONUS VIDEO: Najava novina NOVA za 03. novembar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare