Foto: TANJUG/ RADE PRELIC; Kremlin / UPI / Profimedia; Dragan Mujan/Nova.rs

Borko Stefanović, predsednik Odbora za spoljne poslove u Skupštini Srbije i potpredsednik parlamenta, najavio je da će predložiti da se u parlamentu raspravlja o uvođenju sankcija Rusiji. On za Nova.rs navodi da će tokom novembra prvo zakazati sednicu Odbora na kojem će biti razmatran dokument o usklađivanju sa restriktivnim merama EU prema Ruskoj Federaciji.

Formiranje nove vlade više ne može da bude argument za odlaganje donošenja odluke o uvođenju sankcija Rusiji. Formiran je treći po redu kabinet Ane Brnabić, a sudeći po onom što se moglo čuti, nova izvršna vlast za sada neće povući takav potez.

Međutim, Borko Stefanović, potpredsednik Skupštine, predsednik Odbora za spoljne poslove i poslanik SSP, najavio je da će tu temu pokrenuti u parlamentu nakon formiranja Vlade. On je ranije rekao da će pripremiti dokument kojim će biti zatraženo da Srbija što pre uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU, naročito prema restriktivnim merama prema Rusiji.

S obzirom na to da je formirana vlada, pitali smo ga kada će tu temu staviti na dnevni red na sednici Odbora za spoljne poslove, čiji je predsednik.

“Očekujem da se to desi tokom novembra. Radim na dokumentu”, kratko je rekao Stefanović za Nova.rs.

On je sredinom oktobra izjavio da će u Skupštini predložiti razmatranje dokumenta o uvođenju sankcija Rusiji pre svega zbog nelegalnog vojnog napada, agresije, na suverenu zemlju i oduzimanje njenih teritorija, što je sve u suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

Tada je naveo da će taj dokument biti prvo razmatran na sednici Odbora, a bez obzira na ishod glasanja, taj dokument će predložiti i na plenarnoj sednici Skupštine.

„Reakcija ruske strane (na uvođenje sankcija) svakako neće biti pozitivna, ali teško mogu da zamislim da jednostrano raskidaju potpisani sporazum o uvozu gasa ili da počnu da naplaćuju astronomske cene, kad već to ne čine prema državama koje su im odavno uvele sankcije. I u Moskvi znaju da je njihovo pozivanje na kosovski presedan o nelegalnom oduzimanju ukrajinske teritorije nešto što mi u Srbiji ne možemo videti kao prijateljski čin“, rekao je ranije Sefanović.

BONUS VIDEO Milivojević: Pitanje sankcija Rusiji i Kosovo idu zajedno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare