Foto: Printscreen/YouTube/sovnarkom gensek

Umirovljeni episkop Atanasije, koji je preminuo posle borbe sa koronavirusom, jedan je od retkih iz Srpske pravoslavne crkve, koji je javno digao glas protiv dodele Ordena Svetog Save predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. U više navrata iznosio je oštre uvrede na njegov račun, ali i na račun bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, za čiji režim je govorio da je “nenarodni i gubitnički”.

„Veliki broj episkopa, može se slobodno reći većina, je protiv toga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli Orden Svetog Save“, izjavio je u oktobru 2019. na svečanosti u Pećkoj patrijaršiji vladika Atanasije, a preneo Kossev.

Uprkos njegovoj izjavi, Vučiću je dva dana kasnije uručen orden.

Da će ovakav stav imati prema dodeli najvišeg crkvenog priznanja aktuelnom predsedniku države bilo je očekivano, jer je i ranije iznosio oštre uvrede na njegov račun. On ga je u januaru 2016, tada kao premijera, u otvorenom pismu javnosti nazvao „diletantom“ i „primitivcem“.

„Retko je i ovakva kakva je ova titoistička ‘i posle Tita Tito Srbija’ imala na vrhu vlasti takvog diletanta i primitivca kakav je Vučić“, pisalo je u otvorenom pismu javnosti Atanasija Jevtića, a preneo je „Danas“.

On je Vučića optužio da je „privatizovao i nebesku i zemaljsku Srbiju i kao svaki neokomunistički mutant proglasio se za samozvanog gospodara neba i zemlje“.

„Za njega, samozvanog skorojevićkog okupatora i predratora i Zemlje i Neba jedinstvene nebozemne Srbije, kao i za slične mu sadašnje okupatore raspetog Kosova i Metohije, ameronatoovce i Tačijeve učekovce, Kosovo i Metohija su ‘mrtvi’ Kosmet pogodan izgleda samo za famoznu bazu Bondstil i za žute kuće, jer im je nebozemna Srbija nad Kosmetom ‘mrtva’, tako da se, po forenzičaru Vučiću, u njoj ‘samo umire’, a ne i živi – na njoj, i za nju i njome“, naveo je on.

Nije bio blag ni prema bivšem predsedniku Slobodanu Miloševiću, a svoje stavove o njemu izneo je u otvorenom pismu patrijarhu Pavlu 1999, a nakon njegove odluke da ode na prijem kod Miloševića povodom Dana Republike.

„Posle svega što je Milošević uradio srpskom narodu u zadnjih deset godina (i ne samo srpskom), posle tragedije koju je stvorio na Kosovu i Metohiji i za albanski i za srpski narod u zadnje dve godine, posle odlučnog stava i zahteva SPC da Milošević podnese ostavku i ode radi spasenja naroda i države, posle više puta izraženog stave Crkve o potrebi vaspostavljanja Monarhije u Srbiji i povratka Domu Karađorđevića njegovih legitimnih prava kojih su lišeni odlukom beznožničke komunističke vlasti, posle svega toga i mnogo drugoga, Vaš odazov na poziv i odlazak Miloševiću ‘na noge’ da mu čestitate praznik rođendana države koja je umrla pre 10 godina, a koji se od ove godine pretvorio u ‘praznik kojim je ukinuta Monarhija’ srpskom narodu, zapanjila je i dovela u nedoumicu mnogu braću Arhijereje, časno sveštenstvo i monaštvo, i ogromnu većinu pravoslavnog srpskog naroda“, napisao je tada vladika Atanasije, a objavio je „Danas“.

Ondašnji kosovsko-metohijski vladika taj čin doživeo je kao podupiranje vlasti.

„Danas, kada se ceo narod trudi i zapinje iz petnih žila da se oslobodi ovog gubitničkog i nenarodnog režima, da Srbiju izvuče iz provalije u koju je gurnuta rukama ‘mudrog Vođe’, Vi pastir naroda, duhovni otac i učitelj, okrećete leđa svome narodu i svojim odlaskom na ‘proslavu 29. novembra’ učvršćujete rasklimatani presto Upropastitelja srpskog naroda, produžujući mu agoniju na ko zna koje još vreme“, napisao je tada Atanasije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar