Vladika Atanasije Jevtić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Vladika Atanasije Jevtić preminuo je danas od posledica bolesti izazvane koronavirusom. Njegov beskompromisni pristup brojnim javnim pitanjima - a naročito političkim - obeležiće svetovni deo njegovog života: poslednji javni dokaz toga viđen je na sahrani pokojnog patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save.

Kako je portal Nova.rs tada pisao, sahrana patrijarha Irineja okupila je veliki broj crkvenih ličnosti, kao i onih iz sveta politike. Među onima koji su došli da odaju poštu preminulom patrijarhu, bio je i vladika Atanasije Jevtić, kojeg su organizatori neočekivano smestili u peti red.

U prvim redovima bili su predstavnici Demokratskog fronta Crne Gore Andrija Mandić, Milan Knežević, biznismen Siniša Vidović, ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić, ali mesta nije bilo za vladiku Atanasija.

Prema našim saznanjima, organizaciju poslednjeg ispraćaja patrijarhu Irineju zajednički su vodili Predsedništvo Srbije, Informativna služba SPC i Parohijski dom Hrama Svetog Save. U tome, sasvim sigurno, i treba tražiti razloge udaljavanja vladike od odra.

Vladika Atanasije Jevtić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“Atanasije je jedan od najžešćih kritičara režima. On je u nekoliko navrata otvoreno govorio šta misli o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, što je razlog zbog čega su njega sklonili iz prvih redova. Ovo nije način kako se treba ophoditi prema jednom od najstarijih episkopa u SPC”, rekao je tada izvor Nova.rs iz Patrijaršije.

Poslednji susret u javnosti Atanasije i Vučić imali su u Podgorici, nakon sahrane mitropolita Amfilohija. I taj susret okončao se „hladno“ – najblaže rečeno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar