Ovako se vladika Atanasije oprostio od prijatelja Amfilohija

Društvo 04. Mar. 202120:00 > 20:11
Share:
Foto: Printscreen/YouTube

Jedan od najupečatljivijih govora tokom sahrane blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića izrekao je upravo vladika Atanasije, pročitavši pismo koje za mitropolita stiglo sa Kosova i Metohije. Vladika Atanasije danas je preminuo nakon borne sa virusom korona.

“Vladiko i Đede, pozdravlja te Milutin Popadić sa okupiranog Kosova. Oprosti mi vladiko, đedom ću te zvati, s Kosova ti pišem, tu želim ostati. I dok ću rado da kažem, pre svega, znam Kosovo i volim od zemlje do neba. Uvek kad je teško stizao si prvi, gladnom dao hleba, ranjenima krvi. Na rukama svojim nosio si kosti ubijenih Srba, Bog da im dušu prosti. Možda me se setiš, nije bilo davno, stao si pred dete srpsko, pravoslavno. Ja u tebe gledam, a Šiptar nam preti, viče svaki Srbin sad će mreti. A ti đede kažeš ‘znaš li ko te brani, čuvar Pećkog trona na tvojoj je strani’. Mene rukom grli vladika najdraži, priznaću pošteno, to me okuraži. I mantijom briše, moje suze sa lica, Kosovo će izdat samo kukavica. Vladiko i đede, još da kažem ovo, za tebe se moli raspeto Kosovo. Hristos vaskrse”, kazao je tada vladika Atanasije Jevtić.

Podsetimo, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije bio je jedan od najbližih prijatelja i saradnika mitropolita Amfilohija i poslednji je koji ga je posetio u bolnici, neposredno pred smrt.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment