Vladika Atanasije preminuo posle borbe sa koronavirusom

Društvo 04. mar. 202119:21 > 19:47
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije preminuo je nakon teške borbe sa koronavirusom, objavila je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska na svoj internet stranici.

On je bio na lečenju u bolnicu u Trebinju u drugoj polovini februara nakon što je utvrđeno da je pozitivan na testu na koronavirus.

Stanje mu se pogoršalo pre dva kada je priključen na respirator. Imao je upalu oba plućna krila, objavila je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.

Atanasije po rođenju Zoran Jevtić, bio je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Srpske pravoslavne crkve i pravoslavni teolog.

Rođen je 8. 1. 1938. godine u selu Brdarica kod Šapca. Završio je bogosloviju u Beogradu (u generaciji sa Amfilohijem i Lavrentijem). Upisao je Bogoslovski fakultet 1958. godine, zamonašen je 3. decembra 1960. godine. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu juna 1963. godine, a sledeće 1964. godine odlazi na Teološku akademiju na Halki (Turska) a potom na Teološki fakultet u Atinu. Tu je odbranio doktorsku tezu iz dogmatike na temu „Eklsiologija Apostola Pavla po Svetom Jovanu Zlatoustom“.

U jesen 1968. godine odlazi u Pariz, gde najpre nastavlja bogoslovske studije na Institutu Svetog Sergija i dalje usavršava znanje francuskog jezika. Posle provedene jedne godine izabran je za profesora na Institutu. Naredne tri godine je predavao Uvod u bogoslovlje i Patrologiju sa Asketikom, a poslednju godinu predavao je i Istoriju crkve vizantijskog perioda.

Vratio se iz Pariza 1972. godine i od tada je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu niz godina predavao Istoriju hrišćanske crkve, neko vreme Istoriju srpske crkve, a 1987. izabran je za redovnog profesora Patrologije. Biran je za dekana Bogoslovskog fakulteta 1980. — 1981. i 1990-1991. godine. Tokom rada na fakultetu, objavio je oko stotinu naučnih radova.

Učestvovao je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim skupovima iz oblasti crkvene istorije, filozofije, teologije i hrišćanske kulture. Autor je brojnih knjiga, studija, članaka, ogleda i beseda. Objavio je mnoge prevode sa starogrčkog, staroslovenskog, hebrejskog, francuskog, ruskog i drugih jezika.

Bio je prijatelj i školski drug blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Komentari

Vaš komentar