Foto: Samar Abu Elouf / Zuma Press / Profimedia

Sekretrijat za kulturu grada Beograda , u 2019. je za sufinansiranje nevladinim organizacijama na raspolaganju imao iznosu od 335. miliona dinara, navodi Intitut za evropske poslove. U 2020. godini, bilo je predviđeno čak preko 470 miliona dinara, ali je zbog pandemije COVID -19 i nemogućnosti realizacije projekata dodela sredstava obustavljena. Fokus je zato bio na sredstvima podeljenim za 2019.godinu, navode iz Instituta.

Tekst je nastao na osnovu istraživanja Instituta za evropske poslove. 

Slično kao i Sekretarijat za sport i omladinu, i ovde je dobar deo sredstava dat direktnim dotacijama, gotovo 200.000.000 dinara. Sekretarijat za kulturu nije dostavio podatke o direktnim dotacijama, te je istraživački tim ostao uskraćen za ovu informaciju.

PROČITAJTE JOŠ

Svim sekretarijatima i kancelariji za mlade istog dana je poslat upit za pristup informacijama od javnog značaja, ali sekretarijat za kulturu je apsolutni rekorder u nedostavljanju dokumentacije projektnom timu, budući da je od zahteva za dostavljanje konkursne dokumentacije do konačnog dostavljanja prošlo tačno tri meseca i 11 dana. Posle nekoliko poziva, pisane korespodencije, zamolili smo za pomoć Kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Do podataka se ipak došlo ali sve to pokazuje najblaže rečeno nespremnost pojedinih delova gradske vlasti da u kratkom roku stave na uvid javnosti, kako se raspolaže budžetskim novcem.

Već u samom tekstu konkursa nalazi se jasno navedan uslov da se jednom prijavom može konkurisati samo za jednu oblast od ukupno 13.

Ipak spisak organizacija ili institucija sa više prijava za istu oblast je poduži, i skoro da ne postoji oblast u kojoj nema bar jedne organizacije sa više od jedne prijave.

Značajan broj pravnih lica koja su dobila sredstva nema kao osnovnu delatnost kulturu ili umetnost?! Tako je udruženje – „Mreža za poslovni razvoj“, dobilo sredstva i na konkursu Sekretarijata za sport i omladinu ali i sekretarijata za kulturu.

Ovo udruženje koje se jasno bavi promovisanjem preduzetništva je čak tri puta dobilo sredstva iz budzeta za kulturu u ukupnom iznosu od 1.400.000 dinara.

Primera o sumnjivo dodeli sredstava ima jos. Savez boračkih organizacija Republike Srbije i Savez boračkih organizacija Beograda, dve su različite organizacije koje su dobile dva puta po 800.000 dinara. One imaju istog zastupnika. Sedište oba pravna lica, nalaze se na istoj adresi. Daljom pretragom podataka utvrđeno je da je udruženje Savez boračkih organizacija Beograda osnovano 2016. godine, a Saveza boračkih organizacija Republike Srbije je osnovan 16. jul 2021. godine.

Ovi primeri ukazuju da raspodela sredstava može i mora da bude daleko transparentnija i da sekretarijat za kulturu nije poštovao pravila koja je sam postavio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar