Oliver Ivanović Foto:EPA-EFE/STRINGER/EPA-EFE/Djordje SavicAA/ABACA / Abaca Press / Profimedia/Armend NIMANI / AFP / Profimedia/SASA DJORDJEVIC / AFP / Profimedia

Na današnji dan pre tačno pet godina sa šest metaka u leđa u Kosovskoj Mitrovici ubijen je Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP. Uprkos protoku vremena, u Beogradu se predistražni postupak nije pomerio s mesta, dok u Prištini istraga nije otkrila ni ko je ubica ni ko je nalogodavac tog zločina. Miroslav Ivanović, brat Olivera Ivanovića, navodi za “Novu” da su sva četiri zaštićena svedoka, na čijim se iskazima ozbiljno zasnivala optužnica, zbog zastrašivanja odustala od davanja izjava.

Od 16. januara 2018. ni srpski ni prištinski organi nisu otkrili ko je i po čijem nalogu pucao u Oliva Ivanovića. Protiv šest osoba na Kosovu se vodi postupak zbog umešanosti u ubistvo, dok u Beogradu nema ni istrage. Slučaj “Ivanović” i dalje je u predistražnoj fazi.

U Prištini se sudi Nedeljku Spasojeviću, Dragiši Markoviću, Radetu Basari i Žarku Jokanoviću, koji su u trenutku ubistva bili pripadnici Kosovske policije. Na optužnici je i Silvana Arsović, koja je bila sekretarica pokojnog Ivanovića, kao i Marko Rošić, koji je prema optužnici, pratio svaki korak ubijenog lider GI SDP. U oktobru prošle godine kosovska policija je uhapsila Milana Mihajlovića takođe zbog sumnje da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića, ali nije poznato u kojoj je fazi postupak protiv njega.

Pročitajte još...

Sa druge strane, prištinskim organima nedostupni su Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su se sumnjičili da su na čelu organizovane kriminalne grupe koja je dovela do ubistva Ivanovića. Protiv njih su SAD uvele sankcije, a u obrazloženju je između ostalog pominjano i ubistvo Ivanovića.

Miroslav Ivanović, brat Olivera Ivanovića, kaže za “Novu” da ne vidi nikakvog napretka u tom slučaju i misli da se “lagano igra sa time da vreme učini svoje”.

“Dugo vremena se sve to potpiskuje i zanemaruje i da nije interesovanja javnosti, koje podseća na to ime, ja verujem da se ni ime više ne bi pomenulo”, navodi on.

Miroslav Ivanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Naš sagovornik dodaje da nema informaciju da se ijedna radnja preduzima kada je reč o postupku koji vodi beogradsko tužilaštvo, dok se u Prištini sudski proces lagano privodi kraju, ali se on ne vodi protiv glavnih izvršilaca i naredbodavaca.

Upitan da li očekuje da će se završiti osuđujućim presudama, Miroslav Ivanović kaže da su informacije koje ima različite.

“Utisak je da će se neka lica osuditi, ali za neke lakše stvari. Međutim, ono vezano za sam događaj, sumnjam”, dodaje on.

Oliver Ivanović Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Sagovornik “Nove” kaže i da su u procesu u Prištini bila planirana četiri zaštićena svedoka, ali da su sva četiri odustala od davanja izjava zbog zastrašivanja.

“Mnogi su negde objašnjavali svoje postupke do nivoa da se plaše, da ih je strah…, ne upućujući pritom na koga misle. Međutim, kosovski mediji kalkulišu, a ja lično nemam informacije, da su imali zastrašivanja od strane Srpske liste. To nigde nije potvrđeno, niti sam to mogao da čujem odd lica koja prisustvuju suđenju. Sva četiri isvedoka su odustala i samim tim je stav optužnice ozbiljno oslabljen, jer se na njihovim izjavama ozbilno zasnivala optužnica”, ističe Ivanović.

I na ovu godišnjicu Oliverovog ubistva, kako je najavljeno, biće održana tri pomena – dva u Mitrovici i jedan u Beogradu. Njegovi prijatelji i saborci obeležiće godišnjicu ubistva pomenom i paljenjem sveća u vreme i na mestu na kom je ubijen – ispred sedišta GI SDP u 8:15.

Građanska inicijativa SDP obeležiće petu godišnjicu ubistva svog bivšeg lidera, takođe pomenom i paljenjem sveća ispred svog sedišta, ali zasebno – u 10 časova.

Veći deo članova porodice i ovu godišnjicu obeležiće na mestu gde je Ivanović sahranjen – na Novom groblju u Beogradu u 11 sati.

BONUS VIDEO Vučić komentarisao hapšenja osumnjičenog za ubistvo Olivera Ivanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar