Foto: N1, Zoran Lončarević

Miroslav Ivanović, brat ubijenog predsednika Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, u razgovoru za list „Nova“ osvrnuo se na navode koje je Boban Bogdanović izneo u intervjuu za KRIK, navodeći da su ubistvo kosovoskog političara izvršile grupe Veljka Belivuka i Zvonka Veselinovića. Ivanović ističe da se Bogdanovićevi navodi, koji obiluju sa toliko detalja i imena, moraju ozbiljnije analizirati.

Ivanović ističe da izneta saznanja zahtevaju ozbiljnije provere od strane nadležnih institucija.

„Ovo je u domenu indicija, nekih indikativnih elemenata koji se svakako moraju obrađivati. Sama izjava je veoma kompleksna i sa previše detalja, I to sada može da izazove određene procene. Međutim, svakako se radi o materijalu koji bi organi, koji se bave pretkrivičnim postupkom, morali da obrade. Da ne govorim o ozbiljnoj fazi i činjenici da mi sada već imamo deo postupka koji vodi specijalno tužilaštvo“, kaže Ivanović za naš list i dodaje:

Pročitajte još:

„U isto vreme, policija je odradila ovaj deo postupka, a da li je to na njihovu ruku ili po nalogu tužilaštva, ne znam. Međutim, ukoliko je to policija učinila na svoju ruku, neprimereno je praksi da policija obrađuje izjavu, a da u isto vreme postoji svest o tome da postoji predmet u specijalnom tužilaštvu. Ovo govorim jer je policija svakako morala ispratiti tog gospodina do tog tužilaštva da tamo da izjavu“, kaže Ivanović.

Nema političke podrške

Ovako, ističe Ivanović, imamo nesvakidašnju situaciju.

„Imamo, nažalost, reakciju policije, koja izađe sa stavovima da li je nečija izjava ovakva ili onakva. Policija nije mogla da se upušta u davanje kvalifikacija o tome, a pogotovo da to radi u ovoj fazi i to iznosi u javnost“, napominje Ivanović.

Ističe i da izjava Bogdanovića zahteva ozbiljniji pristup, pogotovo jer je reč o osobama koje su se i ranije dovodile u vezu sa zločinom.

„Izjava obiluje sa toliko detalja, pomenuta su razna imena. Ako mi, kao periferni posmatrači, nailazimo na toliko koincidencija, uzročno-posledičnih vezanosti, šta bi tek profesionalne službe otkrile koje se time bave“, pita se Ivanović i kaže i da u ovom momentu ne očekuje da će se pristupiti ozbiljnijem ispitivanju.

Miroslav Ivanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Da bi se to desilo potrebna je, pre svega, ozbiljnija politička podrška. Bojim se da nama to nedostaje, što se vidi iz ponašanja nadležnih institucija“, kaže Ivanović.

MUP nezainteresovan

Inače, saopštenje srpske policije o Bogdanovićevim navodima bilo je jednostavno: „MUP sa žaljenjem konstatuje da Bogdanović nije izneo nijednu novu činjenicu niti je bilo koji od svojih navoda potvrdio bilo materijalnim dokazima, bilo izjavama svedoka”, sa „pečatom“ da je sagornik KRIK odbio poligraf, što je za njih dovoljno da navode okarakterišu neproverljivim.

Čak ni činjenice da se Belivuk, koji se sam nudio da u tužilaštvu govori o ubistvu Ivanovića, ali i Veselinović, koji je osumnjičen od strane kosovskog tužilaštva da je organizator zločina, nisu bile dovoljne za policiju da sprovedu Bogdanovića u tužilaštvo, koje je dužno da ga ispita.

Policija je otišla i korak dalje i podnela krivičnu prijavu protiv Bogdanovića za neprijavljivanje krivičnog dela, umesto da sva saznanja prosledi tužilaštvu koje je dužno da odluči šta će učiniti sa njima.

BONUS video: Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića. Ko opstruiše istragu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram