Foto: EPA-EFE/STRINGER/AA/ABACA / Abaca Press / Armend NIMANI / AFP / Profimedia/MUP

Kosovska policija, po nalogu Specijalnog tužilaštva u Prištini, preksinoć je uhapsila još jednu osobu zbog sumnje da je umešana u ubistvo Olivera Ivanovića. Kako je “Nova” otkrila, reč je o Milanu Mihajloviću iz Leposavića, koji je blizak kontroverznom biznismenu Zvonku Veselinoviću. Zbog veza sa Veselinovićem, Mihajlović se skoro godinu dana nalazi pod sankcijama SAD.

Samo dva dana nakon što je objavljeno da je i treći zaštićeni svedok odustao od svedočenja u slučaju umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića, Specijalno tužilaštvo u Prištini saopštilo da je na Kosovu uhapšen M.M, koji je osumnjičen da je učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića. Kako je navedeno, on je od početka 2019. godine bio nedostupan organima tužilaštva, iako je protiv njega bila raspisana poternica.

„Specijalno tužilaštvo saopštava da je okrivljeni M. M., osumnjičen kao pripadnik organizovane kriminalne grupe, aktivno učestvovao u izvršenju krivičnog dela učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe, vezano za krivično delo teško ubistvo sada pokojnog Olivera Ivanovića“, navelo je Tužilaštvo.

Prema informacijama “Nove”, kosovska policije je zbog sumnje da je umešan u ubistvo Ivanovića uhapsila Milana Mihajlovića. Njegov advokat Miodrag Brkljač naveo je za naš list da se Mihajlović nalazi u pritvorskoj jedinici, kao i da ne zna mnogo detalja o ovom slučaju.

“Tek pre sat, sat i po vremena iz njegove porodice došli su da me angažuju da ga branim. Ono što znam – znam iz medija, a to je da ga je Specijalno tužilaštvo uhapsilo pod sumnjom da je član nekakve kriminalne grupe koja je navodno učestvovalo između ostalog i u ubistvu Olivera Ivanovića“, naveo je Brkljač juče za “Novu”.

Naš sagovornik kaže da je Mihailović uhapšen preksinoć oko 22.30 i da bi danas trebalo da bude održano ročište, na kome će biti doneta odluka da li će on i dalje ostati u sudskom pritvoru ili će biti pušten na slobodu.

Foto: Profimedia.rs

„S obzirom na razvoj situacije, na težinu optužbe i na sve što se događa, najverovatnije da će danas njemu biti određen sudski pritvor. Međutim, u ovom trenutku nemam ništa drugo osim punomoćja koje mi je dala njegova porodica“, dodaje Brkljač.

Milan Mihajlović je i ranije bio dovođen u vezu sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića, a kako kaže njegov advokat, prema nepotvrđenim informacijama do kojih je došao, on je ranije već bio saslušavan u Specijalnom tužilaštvu u Prištini, ali je pušten.

Bliskost sa Zvonkom Veselinovićem

Prema pisanjima medija, Mihajlović je u ovom slučaju bio pod istragom 2019. i to zajedno sa Zvonkom Veselinovićem, kontroverznim biznismenom.

Iako protiv Veselinovića optužnica nikad nije podignuta (jer nije saslušan), njegovo ime se pominje u tom dokumentu u svojstvu osumnjičenog. Sa druge strane, prema rečima advokata optuženih u ovom slučaju, Milana Mihajlovića nema u optužnici.

Foto: Profimedia.rs

Međutim, on se našao na crnoj listi SAD-a, baš zbog bliskosti sa Zvonkom Veselinovićem. U obrazloženju američkog Ministarstva navedeno je da je Mihajlović jedan od devet saradnika Veselinovića koji su radili za njega ili u njegovo ime. Dalje se navodi da je Veselinović jedan od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Kosovu.

„Njegova grupa je uključena u koruptivnu šemu velikih razmera sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji grupi omogućavaju šverc robe, novca, narkotika i oružja između Kosova i Srbije“, objavilo je američko Ministarstvo finansija, pominjući i da su Veselinović i njegova grupa osumnjičeni za umešanost u ubistvo Ivanovića.

BIRN je 2020. preneo navode jednog od zaštićenih svedoka, koji je ispričao da je Milan Mihajlović po Radoičićevim nalozima kontrolisao opštinu Leposavić i bio istaknut u kriminalnoj hijerarhiji.

Foto:Nova S

Taj zaštićeni svedok naveo je da je tokom izborne kampanje pomagao Srpskoj listi i da je tada stalno bio sa Mihajlovićem.

„Znam da je svakoga dana bio u kontaktu sa Milanom Radoičićem i da je 2015. bacio bombu na kuću gradonačelnika Leposavića Dragana Jablanovića”.

Povlačenje zaštićenih svedoka

Pre nekoliko dana i treći zaštićeni svedok u slučaju umešanosti za ubistvo Olivera Ivanovića u nastavku suđenja odbio je da svedoči. On je rekao da to čini zbog lične bezbednosti.

“Moram da vas obavestim da zbog lične bezbednosti nisam u stanju da se danas izjasnim”, rekao je preko video-linka svedok B3, pred tužiocem, sudskim većem, optuženima i njihovim advokatima, istakavši da njegov identitet nije više sakriven.

Zaštićeni svedok je na insistiranje sudije, potvrdio da želi da svedoči samo pred sudskim većem.

Specijalno tužilaštvo u Prištini u roku od tri godine podiglo je tri optužnice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, ali osim što su se optuženi dva puta izjasnili da nisu krivi, sudski proces nije dalje odmakao. Optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija svoje partije Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ (SDP) u Severnoj Mitrovici.

BONUS VIDEO Targetiranje novinara i političkih neistomišljenika po receptu za Olivera Ivanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare