Ovogodišnja izborna lista Srpske napredne stranke siromašnija je za nekoliko “velikih imena”. Među poslanicima u sledećem sazivu Skupštine Srbije neće biti Lava Grigorija Pajkića, Draginje Vlk, advokata Svetozara Vujačića, a po svemu sudeći ni Staše Stojanović, koja je zauzela 130. mesto i samim tim teško da će ući u parlament. Najveće iznenađenje je svakako to što na listi vladajuće stranke ovog puta nema ni predstavnika iz Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića.

Kad se uporede imena na listi SNS sa tek predate izborne liste i one od prethodnih godina, da se zaključiti da su neki “vukovi” Aleksandra Vučića trajno ispali iz igre.

S obzirom da ih na listi nema ni ove godine, jasno je da su “precrtani” mladi SNS talenti Luka Kebara i Janko Langura.

Luka Kebara i Janko Langura Foto:Amir HamzagicATAImages/Facebook/Naprednjaci

Iako više nije narodni poslanik, Langura neretko na društvenim mrežama pruža podršku lideru naprednjaka, čak i moli da ostane na čelu stranke.

„Uvek ste bili uz mene, i kada su bili najlepši trenuci, kada sam postao otac izdvojili ste vreme da mi uveličate i taj najlepši dan, uvek ste bili tu da me čuvate i prvi branite od onih kojima ništa nije sveto, osim vlastitih interesa, zato Vas ponovo molim ostanite na čelu naše stranke, jer Srpska napredna stranka samo sa Vama ima budućnost i samo sa Vama možemo da nastavimo da pobeđujemo kao što smo to radili do sad! Šefe, kada je bilo najteže Vi ste pobeđivali, tako će biti i ubuduće, na ponos svih nas! Apsolutna podrška @avucic“, napisao je Langura ne tako dabno na mreži X.

Luka Kebara će ostati poznat po uzvikivanju imena Aleksandar Vučića u Skupštini, ali i po onom čuvenom Vu-ći-ći.

“Reći ću to na još jedan način, na način na koji bi i predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping rekao, ali i naš predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je u Kini poznat kao Vu-ći-ći, što u prevodu inače znači 577, oni bi svakako rekli”, poručivao je, između ostalog, Kebara u parlamentu.

Pored ovog performansa, mladi lav SNS poznat je i po izjavi da postoji “organizovani kriminalitet” i da se u vreme Đilasa “sanjao toalet”.

Kad ne pomaže ni ideja o večitom predsedniku

Ove godine na listi SNS nema ni Lava Grigorija Pajkića.

Lav Pajkić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Televizijski voditelj, sin spisateljice Isidore Bjelice i dramaturga Nebojše Pajkića i poslanik SNS Lav Grigorije Pajkić, izabran je 15. decembra za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje vodi Nikola Selaković.

Ni poslanice SNS Draginja Vlk, koja je prošla Akademiju mladih lidera ove stranke i u skupštinskoj sali rekla da Vučić treba da bude doživotni predsednik Srbije, nema na listi.

Draginja Vlk
Draginja Vlk

„Nebrojano veliki broj mojih prijateljica i daljih rođaka mi je poslalo poruku nakon obraćanja predsednika da su izuzetno zadovoljni. Pitali su me na koji način možemo da produžimo mandat našem predsedniku da vlada doživotno“, rekla je prilikom svog obraćanja poslanica Vlk.

„Ne znam šta je smešno, mislim da su popustili lekovi, ali sad će sledeća doza“, dodala je tada ona.

Ovaj predlog očigledno nije bio dovoljan za “opstanak” u parlamentu.

„Seka kraljica“ i ode mesto

Bez mesta je ostao i advokat Svetozar Vujačić, koji je javno zapretio tužiteljki Bojani Savović rečima “loše ćeš proći”.

Svetozar vujačić

Svakako najveće iznenađenje ove godine je to što na listi SNS nema nikoga iz Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića.

Moglo bi se reći da se Kariću jedan tvit obio o glavu, onaj kad je praktično podržao proteste Srbija protiv nasilja.

Bogoljub Karić Foto:FoNet/Milica Vučković

U parlametu po svemu sudeći nećemo gledati ni kraljicu skupštinskih selfija Stašu Stojanović. Ona se nalazi na 130. mestu na listi i male su šanse da će ući u parlament.

Ovog puta na spisku naprednjaka nije bilo mesta ni za bivšeg gradonačelnika Beograda Zorana Radoičića.

BONUS VIDEO: Rasprava u Skupštini se otrgla kontroli 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare