Foto: E-stock/Miloš Rafailović, Ivan Dinić/Nova, Milos Tesic/ATAImages

Nakon što je narodni poslanik Srpske napredne stranke, advokat Svetozar Vujačić, na tribini održanoj u ponedeljak na Pravnom fakultetu u Beogradu pod nazivom „Tužilaštvo u Srbiji – i hijerahija i samostalnost“ uputio pretnje rečima „loše ćeš proći“ tužiteljki Bojani Savović, ona najvaljuje da će o celom slučaju obavestiti Poverenika za samostalnost.

Narodni poslanik i advokat Svetozar Vujačić, u jednom trenutku, javno je zapretio rečima “loše ćeš proći” tužiteljki Bojani Savović, koja je takođe učestvovala na tribini! Snimak trenutka kada Vujačić stoji ispred učesnika sa mikrofonom u rukama i govori tužiteljki da će „loše proći“ pojavio se i na društvenim mrežama, a o svemu je javnost najpre obavestila potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić. Vujačić je u razgovoru za portal Nova.rs izjavio da je, “po običaju”, Marinika Tepić sve izmislila.

„Ona ništa dosad istinito nije rekla. Ja ne znam koji je njen legitimitet uopšte. Ja sam to rekao kada je završena tribina, ja nisam imao mikrofon u ruci, ostavio sam ga 10 minuta pre toga, a posle mene je bilo još dva diskutanta. Kada je tribina završena, kada smo izlazili iz amfiteatra, oko dva metra od vrata, ja sam zamenici tužioca Bojani Savović rekao da se tako ne radi, da neće dobro proći ako bude nastavila tako da radi. Rekao sam da se takve stvari rešavaju unutar tužilaštva, a nikako da poziva nepozvane ljude da prisustvuju muci i buci“, navodi Vujačić za naš potal.

Narodni poslanik dodaje da je na početku uvideo da je sve namešteno i organizovano.

„Bio je pun amfiteatar, 300 ljudi, a 80 odsto prisutnih nisu imali pojma o pravu i tužilaštvu. Na svaku diskusiju iole realnu vikali su „ua“ i ja sam u jednom trenutku rekao da je to rečnik ulice i da se tako ponašaju na ulici gde daju podršku zameniku tužioca i da to ničemu ne vodi, odnosno da to mora da se reši u instiuciji sistema, odnosno tužilaštvu“.

Vujačić ističe da je Viši javni tužilac Nenad Stefanović postupio u svemu po zakonu i po njegovim ovlašćenjima.

„Tužilaštvo za opšti kriminal je mnogo ozbiljnije nego Tužilaštvo za organizovani kriminal, jer radi mnogo ozbiljnije stvari. One uopšte nisu degradirane, nisu smenjene. To se pogrešno prikazuje javnosti“, kaže Vujačić.

Svetozar Vujačić Foto: N1

Navodi i da je tužiteljki Savović posavetovao da „Nije dobro to što radi“.

„Rekao sam da nije dobro to što radi jer je ona organizovala i kurtu i murtu i nevladine organizacije da stanu u njenu zaštitu i zaštitu njene koleginice i organizuju proteste svaki dan, na kom je u petak bilo stotinak ljudi. Tako, na ulici, uz podršku tih ukača, uličara, koji nemaju veze sa pravom i tužilaštvom, i koji su došli da prave cirkus, ja sam u tom kontekstu njoj rekao da će loše proći ako nastavi to da radi, da vrati slučaj u organe tužilaštva, u institucije, najdobronamernije”.

Vujačić navodi da je na tribini bila i druga tužiteljka koja je bila odmerenija u odnosu na tužiteljku Savović.

„Moram priznati da je njena koleginica bila izuzetno korektna, odmerena, kojoj takođe nije bilo pravo što joj je oduzet predmet dan pred hapšenje, ali je pričala u razumnom tonu, za razliku od tužiteljke Savović. Ona nije prva, druga, a ni poslednja kojoj je oduzet neki predmet, a i koja je iz jednog odeljenja prebačena u drugo u okviru istog tužilaštva, a nije smenjena i nije degradirana“, zaključuje za naš portal poslanik Srpske napredne stranke.

Bojana Savović Foto: Ivan Dinić/Nova

Prijava Povereniku za samostalnost

Tužiteljka Bojana Savović navodi za naš list da će formalno o celom događaju ću obavestiti Poverenika za samostalnost.

„Cela tribina se snimala, Pravni fakultet ima tonsko snimanje, a on je to rekao kada su bila pitanja. Ja sam se na kraju, kada smo imali završne reči, osvrnula na to što je rekao i rekla da nije u redu da mi se tako obraća kao narodni poslanik i kao neko ko će odlučivati o budućim pravnicima, a koji će kasnije odlučivati o mojoj karijeri. Rekla sam mu i da nije u redu da mi na taj način preti, na šta su svi reagovali i podržali to moje obraćanje.“

Pročitajte još:

Savović dodaje da je, kao što je više puta isticala, pokušala problem da reši u okviru institucije u kojoj radi, ali bezuspešno.

„Ja sam pokušala u okviru institucije da rešim, i Jasmina i ja smo pisale na Viber grupama iz kojih smo izbačene, pa smo u medijima saznavale nove neistine koje smo morale da demantujemo. Rekla sam na tribini, a sada ponavljam, ne radi se o tome da li su neka dela lakša ili teža, važna je specijalizacija. Za pet godina sam obišla ceo svet i prošla silne obuke u domenu finansijske i javne nabavke, i onda vas prebace na neku drugu oblast, a dovedu ljude koji nikada u životu nisu videli registrator koji se odnosi na bilans stanja i uspeha. Dolaze neobučeni tužioci“, dodala je Savović, a o opasci da je nagrađena, dodaje:

„Nagrada je došla mimo moje volje i saglasnosti, pa ne znam kakva je to onda nagrada“.

BONUS VIDEO: Zašto poslanik Vujačić pravi razliku između ubistava muškaraca i žena?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare