Foto:Nova.rs; E-Stock_aleksandar_nalbantjan; Tanjug Rade Prelić

Lekari, sportisti, umetnici, borci za zdravu životnu sredinu, osumnjičeni za seksualno zlostavljanje i oni koji su slične slali iza rešetaka… Uz imena već prekaljenih političara kojima ovo svakako neće biti prvi put da sednu u poslaničke klupe, novi saziv Skupštine Srbije preti da postane jedan od najzanimljivijih do sada.

Kako se navodi na sajtu RIK-a, najviše glasova na tek završenim parlamentarnim izborima u Srbiji, osvojila je koalicija oko Srpske napredne stranke sa 42,91 odsto glasova, što bi im po trenutnim rezultatima donelo 120 mandata.

Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije osvojila je 13,07 odsto glasova (38 mandata), koalicija oko Socijalističke partije Srbije 11,42 posto (31 mandata), a koalicija NADA 5,38 odsto glasova (15 mandata).

Cenzus su prešli i koalicija Moramo, koja je osvojila 4,7 procenta (13 mandata), Patriotski blok 3,81 (10 mandata) i Zavetnici 3,72 (10 mandata)

Narodne poslanike imaće i manjinske stranke, odnosno Savez vojvođanskih Mađara šest mandata, Muftijin amanet tri mandata, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva i Koalicija Albanaca jedan mandat.

Spisak poslanika koji ulaze u parlament može biti menjan, jer postoji mogućnost da pojedinci postanu deo izvršne vlasti, pa onda njihovo mesto zauzima sledeći na listi.

Odlazak Kebare i kambek Nataše Jovanović

Pored povratka opozicije u parlament, jedno od najvećih iznenađenja nakon ovih izbora jeste znatno manji broj poslanika Srpske napredne stranke. Sa 199 madata sada su spali na 120. Na spisku poslanika našla se doktorka Danica Grujičić kao i direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković. Interesantno je da nakon dugo vremena poslanik neće biti Dragan Šormaz, inače dugogodišnji rekorder po dugovanjima parlamentu na osnovu dnevnica z aputovanja u inostranstvu a koje se kreću blizu 10.000 evra.

Građani Srbije ostati uskraćeni i za nadahnuta izlaganja bivših poslanika Luke Kebare i Janka Langure, ali će imati prilike da čuju recimo Gorana Vesića, koji je praktično proslavio funkciju “zamenika gradonačelnika”.

Foto: Printscreen/Rts

Na spisku poslanika vladajuće stranke su i premijerka Ana Brnabić, a po prvi put se tu našao i košarkaš Marko Kešelj. Interesantno je da u republički parlament, pored zamenika gradonačelnika Gorana Vesića stiže i sam gradonačelnih doktor Zoran Radojičić, a u Skupštinu se vraća i nekadašnja udarna pesnica radikala Nataša Jovanović, ovog puta u bojama SNS.

Ostaće zapamćena po tome što je u maju 2002. godine polila vodom tadašnju predsednicu parlamenta Natašu Mićić, ali i po kletvama koje je izgovorila na račun bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i svakog ko s njim sarađuje.

Nataša Jovanović Foto: N1

“Neka mu se seme zatre, neka ga sunce nikad ne ogreje, neka ga stigne božja kazna”, poručila je tad Jovanović.

Marija Lukić ispred Ujedinjenih

Kad je reč o listi Ujedinjeni za pobedu, u Skupštinu Srbije pored potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić, ulaze i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i njegova zamenica Dragana Rakić, potpredsednici Narodne stranke Miroslav Aleksić i Sanda Rašković Ivić, a lidera Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića ove godine ćemo po prvi put gledati u ulozi poslanika… Na spisku poslanika je i kandidat ove koalicije za gradonačelnika Beograda Vladeta Janković, dok lideri SSP i Narodne sTranke Dragan Đilas i Vuk Jeremić neće biti poslanici u ovom sazivu parlamenta.

U poslaničke klupe se vraća i Srđan Milivojević iz DS, a po prvi put za skupštinskom govornicom govoriće Marija Lukić koja je javnosti postala poznata nakon što je tužila bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jelačića Jutku za seksualno uznemiravanje.

Ona u parlament ulazi kao nestranačka ličnost.

Marija Lukić i Borivoje Borović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Ne možemo da živimo u štali, da čekamo nove uslove, da svako novo lice pljujemo i da im nalazimo mane. Moramo da se osvestimo, da kažemo – nije nam vazduh zdrav, da nam reke stavljaju u cevi, da su cene kakve jesu, da je zdrav sistem u kolapsu, obrazovni sistem je katastrofalan, ne možemo da očekujemo da neko radi umesto nas, da čekamo Mesiju koji će sve da promeni, već moramo sami da promenimo“, poručila je Lukić objašnjavajući svoj ulazak u politiku.

Opet Palma, uprkos…

Kod liste koju je predvodio Ivica Dačić nema većih izmena. Pored lidera SPS, u skupštinske klupe ponovo će sesti i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, uprkos optužbama za podvođenje žena i maloletnica.

Podsetimo, sve je počelo kad je potpredsednica SSP Marinika Tepić rekla da žene koje imaju nameru da se zaposle u javnom sektoru u Jagodini prvo „dobiju Palmin broj telefona, pa se jave za druženje, a onda, ako se dobro druže, dobiju posao“.

Dragan Marković Palma Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Usledile su još teže optužbe Marinike Tepić koja je rekla da je Marković godinama podvodio i seksualno zlostavljao maloletne devojke na žurkama koje je organizovao. Ceo slučaj je i dalje u predistražnom postupku, dakle u ćorsokaku…

Pored Markovića, među poslanicima liste koju je predvodio Ivica Dačić, već tradicionalno su i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, visoki funkcioner SPS Vladimir Zagrađanin, ministar Novica Tončev…

Ćuta dovodi koze

Ispred koalicije Moramo po prvi put u parlament ulaze Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, ali i Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd i Đorđe Miketić iz „Srca grada“.

Aleksandar Jovanović Ćuta je nedavno upravo za list „Nova“ rekao šta će uraditi kada postane poslanik.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ima jedan čovek na Staroj planini koji živi kao pećinski čovek. Ima pet koza, živi u kolibi i nema struju. Sve što ima su te koze. A ima i jednu livadu, pašnjak, koji je njegova imovina. Onda je došla država da mu prenameni zemlju iz poljoprivredne u građevinsku, jer je neko rešio tu da kopa neku rudu. E tog čoveka ću sa svih njegovih pet koza da uvedem u hol Narodne skupštine, pa nek on kaže šta je njegova muka. A takvih ima mnogo“, rekao je Ćuta.

Koalicija NADA u parlament vraća predsednika DSS Miloša Jovanovića, kao i njihovog kandidata za gradonačelnika Vojislava Mihailovića i generala Božidara Delića. Srpska stranka Zavetnici i njihova predsednica Milica Đurđević Stamenkovski na velika vrata ulaze u Skupštinu.

MILICA DJURDJEVIC STAMENKOVSKI
Milica Đurđević Stamenkovski Foto:TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC

Ulazak Patriotskog bloka u Skupštinu znači i povratak lidera Dveri Boška Obradovića za skupštinsku govornicu, za kojom je imao nekoliko upečatljivih nastupa, pre svega sa kamenom koji je doneo sa Kosova i Metohije, a parlamentu se vraća i njegov koalicioni partner Žika Gojković.

BONUS VIDEO: Tri lica nove/stare srpske desnice i njihov povratak u parlament

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar