Okupljeni na današnjem protestu protiv kompanije Rio Tinto u Loznici poručili su patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju Periću da će biti odgovoran za, kako kažu, za početak građanskog rata ukoliko ne iskoristi svoj autoritet i zamoli predsednika Srbije Aleksandra Vučića da povuče Zakon o refrendumu i Zakon o eksproprijaciji.

Protest podrške peticiji protiv Rio Tinta – koju je u Loznici potpisalo oko 5.000 ljudi – održan je danas u tom gradu ispred zgrade opštine, u susret otkazanoj sednici opštine na kojoj je trebalo da se odlučuje o ovom pitanju. Građani su poručili da ne žele Rio Tinto u svom gradu, zatražili podršku od SPC, a a pozdravili su i oslobađanje Dragana Milovanovića Crnog, Šapčanina uhapšenog u subotu nakon blokade.

Loznica Protest, rudnik, ekološki protest, protest protiv Rio Tinta i iskopavanja, nema rudnika
Miljana Tomović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na samom kraju skupa, jedna od govornica se obratila poglavaru SPC, poručivši mu da će biti odgovoran ukoliko ne bude iskoristio svoj uticaj kod šefa srpske države, Aleksandra Vučića.

„Naša poruka je jasna – patrijarhu Porfirije, iskoriste svoj autoritet i zamolite predsednika da sprovede hitan postupak kojim će se oba zakona staviti van snage. Ako to ne budete uradili, vi ste odgovorni za subotu, vi ste odgovorni za početak građanskog rata u Srbiji“, poručila je ona.

Podsetimo, poglavar SPC juče se obratio preko svog Instagram naloga. On je, komentarišući zbivanja tokom vikenda, apelovao na sve da se suzdrže od fizičkog sukoba.

„Na samom ulasku u božićni post, bijemo se međusobno pesnicama, motkama, kamenujemo autobuse, razbijamo glave jedni drugima, uništavamo imovinu. Ne želim da analiziram šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba, ni ko je kriv, a ko je nevin. Oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju“, naveo je on.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram