Akan Ismaili Foto: Printscreen

Specijalno tužilaštvo u Prištini pokrenulo je istragu protiv bivšeg ambasadora tzv. Kosova u SAD Akana Ismailija zbog informacija koje su se pojavile u medijima da je 2014. godine imao oko 4 miliona švajcarskih franaka skrivenih na tajnom računu u banci u Švajcarskoj koje nije prijavio.

To je za Reporteri zvanično potvrdila portparolka Specijalnog tužilaštva u Prištini.

Iz tužilaštva su naveli da je slučaj pokrenut po službenoj dužnosti i da se trenutno nalazi u fazi analize sadržaja vesti, kako bi se prikupile potrebne informacije o potencijalnom kršenju zakona.

Biznismen Akan Ismaili imenovan je za ambasadora u SAD 2012. godine. Kao ambasador, Ismaili je bio u obavezi da svoju imovinu prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije u Prištini Ismaili je prijavio nepokretnu imovinu, vlasništvo u kompanijama i ušteđevinu, ali ne i novac na švajcarskom računu.

Prema zakonima tzv. Kosova, visoki javni zvaničnici koji kriju svoju imovinu ili daju lažne izjave mogu biti kažnjeni novčano i zatvorom do pet godina.

Reporteri prenose da iz Agencije za sprečavanje korupcije kažu da ne mogu da urade nikakvu administrativnu istragu ovog slučaja jer se navodni prekršaj dogodio pre otprilike 10 godina.

Iz Agencije dodaju da tužilaštvo u Prištini može dati tačnije mišljenje o eventualnoj zastarelosti krivične istrage koju bi oni mogli sprovesti u vezi povrede zakona.

***

BONUS VIDEO: Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici protiv Aleksandra Vučića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar